De Leidse Psychiater

Blog 0 comments

‘Psychiatrie is best een leuk vak maar zoooo vaag’, ‘Niets voor mij om met die moeilijke mensen te werken’ en ‘Ik word liever een echte dokter’, zijn enkele uitspraken van studenten die ik de afgelopen jaren heb gehoord. Meestal zijn die meningen na ons onderwijsblok wel enigszins bijgesteld. Natuurlijk is het vak psychiatrie niet voor iedereen weggelegd, maar er blijken bij veel studenten/ jonge dokters nogal wat misverstanden en vooroordelen te bestaan over het vak psychiatrie. In het onderwijsblok (tweede jaar geneeskunde) proberen wij de basiskennis over ons medisch specialisme over te dragen op de studenten en deze misverstanden en vooroordelen weg te nemen. Naast klinisch redeneren in de psychiatrie, kennis over ziektebeelden, en uitleg over het feit dat psychiatrie helemaal niet zo vaag is, is één van de belangrijkste zaken waar we de studenten over laten nadenken: de hoge prevalentie van psychiatrische stoornissen, daarmee gepaard gaand lijden en de stigmatisering.

Korter gezegd: wat voor dokter je ook wordt: je gaat in je loopbaan altijd te maken krijgen met patiënten die lijden aan een psychiatrische stoornis. Niet al deze patiënten zijn moeilijk of lastig, maar deze patiënten zijn ziek en hebben daar zelf niet voor gekozen. Net als bij diabetes mellitus of een cholesteatoom. Als dokter is het nodig om je professioneel te verhouden ten opzichte van de patiënt. Dat betekent ook dat je je moet kunnen verplaatsen in een patiënt met een psychiatrisch probleem. Ook om 3 uur ‘s nachts, en ook als het de 12e keer is dat iemand op de spoedeisende hulp is. Je mag daar best iets van vinden, dat is menselijk, maar je mening moet niet je professionaliteit in de weg zitten. Begrijpen en hanteren van tegenoverdracht is belangrijk in ons vak, en dat geldt voor iedere dokter.

De Leidse Psychiater is in het leven geroepen om kennis over de psychiatrie op een laagdrempelige manier over te dragen aan jonge collega’s. Wij doen dat door middel van blogs, en vlogs over gesprekstechnieken. De redactie staat open voor feedback en tips voor nieuwe onderwerpen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.