5 Mythen over de psychiatrie

Blog 2 comments

Psychiatrie spreekt tot de verbeelding, zo blijkt uit de vele films en boeken over dit thema. Tegelijkertijd heeft het vak onder geneeskundestudenten en specialisten in andere vakgebieden vaak nog een stoffig imago. Het is dus tijd om een aantal mythen over de psychiatrie door te prikken!

ELEKTROCONVULSIEVE THERAPIE

Mythe: Elektroshock-therapie is een ouderwetse behandeling, die meer op martelmethode lijkt

Realiteit: Hoewel niet de behandeling van eerste keuze, zijn elektroshocks nog altijd onze meest effectieve behandeling tegen depressie. Patiënten worden onder narcose gebracht en krijgen vervolgens een korte stroomstoot toegediend, die een epileptische aanval opwekt. In 60% van de gevallen leiden deze behandelingen tot remissie van de depressie. Bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn en geheugenverlies. Over het algemeen herstellen deze bijwerkingen na beëindigen van de behandeling.

TAFELTENNIS

Mythe: Als je op een psychiatrie-afdeling werkt, ben je elke dag aan het tafeltennissen

Realiteit: Mocht je je innerlijke Bettine Vriesekoop onder werktijd hopen te channelen, dan moet je helaas nog even verder zoeken. Ik ben inderdaad op menig afdeling een tafeltennistafel tegen gekomen, maar mijn laatste potje ‘rond de tafel’ heb ik als 11-jarige op een Franse camping gespeeld.

EEUWIGE OPNAME

Mythe: Als je eenmaal gedwongen opgenomen bent, kom je er nooit meer uit

Realiteit: Je kunt alleen gedwongen opgenomen worden, als er op basis van een psychiatrische aandoening een gevaar bestaat voor jezelf of een ander én er geen enkele andere oplossing is. Dit moet aannemelijk gemaakt worden door een onafhankelijk psychiater, waarna de burgemeester en/of een rechter hier over oordeelt. Er zijn twee versies van een gedwongen opname. Een acute, die maximaal 3 weken duurt, en een langer durende van maximaal 6 maanden. Deze laatste vorm kan herhaald worden als het gevaar voor de persoon of de omgeving nog steeds bestaat. Er zijn patiënten waarbij dit meerdere keren gebeurt, maar het merendeel knapt gelukkig op, waarna de behandeling in de thuissituatie voortgezet kan worden.

GEITENWOLLEN SOKKEN

Mythe: Psychiaters zijn geitenwollensokken types

Realiteit: Nul geitenwollen sokken hier:

WERKPAARDEN EN LUXE-PAARDEN 

Mythe: psychiaters gaan elke dag om vijf uur naar huis

Realiteit: Voor artsen in ons ziekenhuis geldt een 46-urige werkweek, dus vijf uur gaan we niet redden, maar vanaf half zes stroomt het hier inderdaad aardig leeg. Nog een aanwijzing dat mijn collega’s goed op de hoogte zijn van de laatste trends en weten dat ‘ontspannen en alles onder controle’ het nieuwe ‘druk’ is 😉 Voor de collega’s die van afwisseling en actie houden, this is when the fun begins! Buiten kantoortijd zijn er altijd een arts-assistent en een psychiater aan het werk. Zij zijn verantwoordelijk voor de 24-uurszorg en zijn daarnaast beschikbaar voor beoordelingen op de eerste hulp en kunnen geconsulteerd worden door collega’s van andere specialismes over bijvoorbeeld suïcidaliteit of agressie.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.