Santoucha en Cato on the road – deel 1: wat is ‘gek’?

Gespreksvideo's 0 comments

We hopen op beter geluid bij de volgende vlog, je kunt deze het beste bekijken op een laptop of computer.

Geschreven door Cato

Onze eerste vlog tegen stigma in de psychiatrie

Het ego van Santoucha moest geheeld worden met een iced-cappucino na enkele afwijzingen op straat. De laptop van Cato raakte oververhit en crashte na het installeren van te zware video programma’s. Maar toch, na deze persoonlijke en technische hobbels…. Is onze eerste vlog een feit.

Ogenschijnlijk makkelijke vragen… toch best lastige antwoorden. En zeker geen eenduidige antwoorden. Wat is eigenlijk gek? En wat is dan normaal?  Heb je dan een probleem? Wanneer ben je dan een psychiatrische patiënt? De Leidenaren gaven ons, na enige seconden van nadenken, hun eigen ideeën hierover.

Wat is ‘gek’?


Volgens de dikke van Dale betekent gek: “van het verstand beroofd, dwaas of bespottelijk. Een gek is een krankzinnige of een dwaas”.

Helaas krijgen psychiatrisch patiënten te vaak nog het stempel gek. Mensen zijn er een beetje bang voor de psychiatrische patiënt. Ligt je buurvrouw in het ziekenhuis vanwege een gebroken been (I know, cliché voorbeeld) dan breng je gerust even een bloemetje langs in het ziekenhuis. Is de buurman opgenomen met een depressie en krijgt hij elektro-shock therapie, dan loop je net wat harder naar binnen om een kletspraatje te ontwijken met zijn vrouw. Is hun zoon opgenomen met een psychose zal het niet verbazen als de buurt (achter hun rug om waarschijnlijk) zegt:” die zoon was altijd al een beetje gek”.

Hierbij ons educatief tikje voor vandaag

Een psychiatrisch patiënt definiëren wij als mensen die klachten hebben in hun psychisch functioneren. De geleerden zeggen dat er stoornissen zijn in de trias psychica: de cognitieve, de affectieve en de conatieve functies. Oftewel, problemen in het denken, in het voelen en in het doen. Een voorbeeld van een probleem in het denken is dat mensen soms continue denken dat ze door de overheid worden bespioneerd of dat je zoveel aan het piekeren bent over aankomend tentamen dat je dan niets anders meer kunt doen. Ook een gestoorde waarneming valt ook hieronder; dus dingen horen en zien die anderen niet kunnen horen of zien. Bijvoorbeeld als iemand steeds de stem hoort van zijn overleden zus.

Problemen met het gevoelslevens kan alle richtingen op gaan. Dit kan zijn dat je overwegend somber of angstig bent of juist hele snelle veranderingen doormaakt in wat je voelt. Het gedrag van mensen kan gestoord zijn als ze bijvoorbeeld ineens heel agressief worden en de boel kort en klein slaan. Een ander voorbeeld is dat iemand niet meer kan stoppen drugs te gebruiken.

Iedereen heeft natuurlijk wel eens dat ze piekeren, zich even een dag niet zo happy voelen of toch die hele zak chip opeten. Maar we spreken pas van een psychiatrische ziekte als er sprake is van significant lijden; iemand moet er zelf of zijn omgeving moet er last van hebben.

En die psychiater die ze helpt….

Dat is een medisch specialist die psychiatrische patiënten behandelt met medicatie of psychotherapie. Oftewel een expert op het gebied van psychiatrische aandoeningen. En ze hebben zeker niet allemaal wollen sokken en een baard. Ze zitten, net als de patiënten, gewoon in de tram tegenover je.

 

TJUSS…. Tot de volgende VLOG!

Ps. Heb je vragen of opmerkingen, laat ze achter in de comments.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.