Co-schap psychiatrie: kennismaking met het vak voor de geneeskundestudenten

Leidse geneeskundestudenten krijgen in het tweede jaar van hun opleiding vier weken onderwijs over de psychiatrie. Ook in de andere opleidingsjaren komen psychiatrische onderwerpen aan bod. De eerste kennismaking met psychiatrie in de praktijk komt tijdens het co-schap psychiatrie.

Plaats van het co-schap

Het co-schap psychiatrie is ingedeeld in een blok met ouderengeneeskunde, sociale geneeskunde en huisartsgeneeskunde (POSH). De co-assistenten beginnen met twee weken onderwijs over verschillende onderwerpen die relevant zijn voor de POSH vakgebieden. Voor de psychiatrie wordt de kennis over het psychiatrisch onderzoek, suïcidaliteit, omgaan met agressie en lastig gedrag, farmacologie, complexe problematiek bij jongeren en somatisch onvoldoende verklaarde klachten opgefrist en getoetst.

brain deleidsepsychiater

Wat leer je?

Tijdens het co-schap oefen je met psychiatrische diagnostiek: de psychiatrische anamnese en het psychiatrisch onderzoek. Je krijgt de kans om, in aanwezigheid van een AIOS (arts in opleiding tot psychiater) en/of psychiater, zelf patiënten te spreken. Op deze manier oefen je gesprekstechnieken en krijg je ook feedback, zodat je weet wat er goed gaat en waarover je nog meer kunt leren.

Daarnaast leer je hoe je verschillende psychiatrische ziektebeelden kunt herkennen en behandelen. Omdat de ziektebeelden waarover je in de praktijk leert afhankelijk zijn van de plek waar je co-schappen loopt, wordt dit aangevuld met wekelijks onderwijs.

Waar kun je co-schappen lopen?

Voor het co-schap psychiatrie werkt het LUMC samen met GGZ Rivierduinen (Leiden, Oegstgeest, Katwijk, Voorhout, Alphen aan de Rijn en Leidschendam) en met de Parnassia groep (Den Haag). Curium, het centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, valt ook onder het LUMC.

LUMC

Co-assistenten in het LUMC zien zowel de opnameafdeling, als de polikliniek en de consultatieve dienst. Deze laatste is specifiek voor het LUMC: psychiatrische diagnostiek en zo nodig behandeling van patiënten die voor een ander specialisme opgenomen zijn, of op de spoedeisende hulp komen. Daarnaast kan je in het LUMC meekijken met elektroconvulsieve therapie. Je kunt op de website van de afdeling psychiatrie nalezen welke psychiatrische ziektebeelden je op de afdeling en op de polikliniek kunt tegenkomen.

Curium

Patiënten tot 18 jaar worden bij Curium behandeld. De kinder- en jeugdpsychiatrie onderscheidt zich doordat het systeem (over het algemeen gezin en school) nauw betrokken worden bij de diagnostiek en behandeling. Op de website van Curium staat het behandelaanbod uitgebreid beschreven.

GGZ Rivierduinen en Parnassia groep

Deze GGZ-instellingen beschikken over een aantal opnameafdelingen voor volwassenen en ouderen. Daarnaast zijn er algemene poliklinieken en gespecialiseerde poliklinieken, bijvoorbeeld in stemmingsstoornissen, autisme of psychiatrie bij verstandelijk gehandicapten. Voor patiënten met acute psychiatrische problematiek zijn er een crisisdienst en een psychiatrische eerste hulp. Een beschrijving per locatie is op Blackboard te vinden (Co-schap POSH, klik op psychiatrie).

stethoscoop deleidsepsychiater

Meer psychiatrie tijdens je opleiding tot arts?

Is je interesse in de psychiatrie gewekt? Je kunt terecht voor een keuzeco-schap, semi-artsstage of dedicated schakeljaar. Daarnaast zijn er altijd mogelijkheden voor wetenschapstages. De informatie op websites of Blackboard is niet altijd uptodate. Neem dus vooral contact op om te informeren naar de mogelijkheden! De contactinformatie vind je hier.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.