Veldwerk in de Tweede Kamer

Blog 1 comment

Door Cato

Bestuurders van een organisatie zeggen vaak dat ze het van belang vinden om te weten hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Ik denk dat het andersom ook belangrijk is om als ‘werkpaard’ te weten wat bestuurders denken en hoe zij spreken over dat waar jij dagelijks mee bezig bent. Voor die gelegenheid ging een kleine afvaardiging van de Leidse psychiater naar een algemeen overleg van de Tweede kamer (vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport) met als onderwerp de GGZ.

Een indruk van het overleg

Toegegeven, ik heb het niet de volledige 4 uur van het overleg volgehouden, maar de drie kwartier die ik aanwezig was, heb ik wel een indruk gekregen van hoe een dergelijk overleg in zijn werk gaat. De nieuwe staatsecretaris van Volkgezondheid dhr. Blokhuis is voornamelijk aan het woord. Af en toe geeft de voorzitter het woord aan één van de Kamerleden die dan een vraag stelt. Inhoudelijke antwoorden blijven veelal uit, maar ach dat is politiek toch?

Staatssecretaris Blokhuis. Bron foto: Rijksoverheid.nl

Wel verbaas ik me over de hoeveelheid aan onderwerpen die in een wirwar passeren in deze 45 minuten.

Een kleine greep hieruit; wachttijden voor behandeling, opvang, vervoer en ontwikkeling van een model voor triagering van verwarde personen, ambulantisering van de GGZ, de nieuwe wet Verplichte Geestelijke Gezondheidszorg, werk en administratiedruk, kwaliteitsmetingen en tot mijn grote verbazing ook het gebruik van tasers. Ik vraag me af of het in dit laatste geval om een verward Kamerlid ging, ik heb nog nooit een taser zien gebruiken in de GGZ.

De grote hoeveelheid van ingewikkelde onderwerpen wordt vooral procedureel en formeel benaderd. Er wordt inhoudelijk niet op ingegaan, behoudens een karrevracht aan rapporten die voorbijkomt: er wordt met enige regelmaat door de staatssecretaris gerefereerd naar onderzoeksrapporten, net verschenen tussentijdse rapporten of aanstaande metingen en evaluaties. Dit alles met als doel te monitoren waar de schoen wringt en voorstellen of verbeterplannen te lanceren.

Het hoogtepunt van deze impressionistische bijeenkomst gaat over ‘ontschotten’.

Omdat dit nog niet zo goed gaat, wordt er nu een gestuurd op ‘omschotten’ in de GGZ: hoe kan je goed omgaan met het feit dat er zoveel verschillende instanties zijn? Als ze daar nou even een beleidsstuk van schrijven van een beknopte 100 pagina’s, dan kunnen wij dat als professionals lezen. En ons gesteund voelen. Denk ik…

Ik weet eigenlijk niet wat ik denk. Mijn hoofd duizelt van wat ik heb gehoord.

Afbeeldingsresultaat voor tweede kamer

Bron foto: tweedekamer.nl

Heb ik zitten luisteren naar mensen die praten over mijn werk?

Ik wil eigenlijk alleen maar gillend terug naar mijn patiënten om over hun problemen te praten. De bestuurlijke wereld is abstract en ver van de werkvloer. Dat wist ik, maar nu heb ik het ook met eigen ogen gezien.
Politiek bedrijven is natuurlijk iets anders dan psychiater zijn. Maar de politiek bepaald wel grotendeels hoe wij tegenwoordig ons vak moeten uitvoeren. En er zijn nog een hoop zaken te verbeteren in de GGZ. Maar ik vrees dat we niet op de oplossing vanuit de politiek moeten wachten, gezien de vele lagen bestuur (van zowel de overheid als de instanties) waar al die rapporten nog langs moeten.

Wel put ik hoop uit de initiatieven die vanuit de GGZ zelf opkomen om kritisch naar de huidige organisatie van de  GGZ te kijken. Maar ook daar weer vele ideeën en pilots en moet ik eerst zien te begrijpen wie wat nou eigenlijk zegt. Ik kom erop terug… Nu eerst maar weer heel concreet in gesprek met mijn depressieve patiënt.

Hier enkele voorbeelden van alternatieven en acties vanuit de GGZ zelf:

http://www.redesigningpsychiatry.org/

http://www.denieuweggz.nl/

https://nieuwmodelggzfz.nza.nl/

http://www.wegvandewachtlijst.nl/

http://www.regelgekte.nl/

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.