Voeding en het brein

Onderzoek 0 comments

Door Nathaly Rius en Erik Giltay

Dat een gezond voedingspatroon leidt tot een betere algemene gezondheid is algemeen bekend, maar in hoeverre dieetveranderingen of inname van voedingssupplementen kunnen leiden tot een verandering van je gedrag of stemming is nog de vraag. Ons brein heeft bepaalde voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. Zo weten we dat onverzadigde vetten, zoals omega-3 vetzuren, belangrijke bouwstoffen zijn voor onze hersencellen en de communicatie tussen de hersenengebieden. Omega-3 vetzuren zitten vooral in vette vis, in peulvruchten, en in plantaardige oliën als walnootolie, lijnzaadolie en sojaolie. Andersom kan een gebrek aan vitamine D leiden tot een disbalans van neurotransmitters die onze stemming en gedrag negatief kunnen beïnvloeden. Daarnaast lijkt de consumptie van ongezond voedsel zoals verzadigde vetzuren en te veel suiker en zout de samenstelling van onze darmbacteriën te veranderen en een langdurige ontstekingsreactie te veroorzaken, wat indirect ook ons brein kan beïnvloeden.

Voeding, prikkelbaarheid en agressie

Uit onderzoek is gebleken dat een gezond eetpatroon, met hoge inname van omega-3-vetzuren en vitamines, geassocieerd is met minder klachten van prikkelbaarheid en agressief gedrag in de algemene populatie. Maar hoe zit het met psychiatrische patiënten? Bijzonder genoeg is de rol van voeding in de behandeling van psychiatrische patiënten nog maar nauwelijks onderzocht en heeft daarom weinig aandacht in de klinische praktijk. Daarnaast is de vraag of de onderzoeksbevindingen slechts een afspiegeling zijn van een momentopname of dat de relatie tussen voeding en psychische gezondheid via een omweg of tussenstap beter verklaarbaar is. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat mensen die gezonder eten ook meer bewegen en minder roken, en daardoor minder psychische klachten ontwikkelen. Voor een recent overzicht over voeding en depressie zie dit stukje op dejongepsychiater.nl.

Voeding en agressie studie in het LUMC

Om deze en andere vragen te beantwoorden zijn we binnen de afdeling Psychiatrie van het LUMC bezig met een groot onderzoek naar het effect van voedingssupplementen op gedrag. In totaal zullen 200 patiënten die verblijven op afdelingen voor langdurig psychiatrische zorg gedurende een half jaar dagelijks voedingssupplementen of een placebo gebruiken. Wil je meer informatie over de studie, kijk dan even op onze website.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.