Posterprijs voor ‘Voeding en Agressie’ studie

Onderzoek 0 comments

-Door Martijn van Noorden-

Agressief gedrag is een veelvoorkomend probleem binnen de GGZ, dat erg in de belangstelling staat. Incidenten worden regelmatig door diverse media belicht. Een zoekopdracht op Google met de woorden ‘agressie en ggz‘ levert 137.000 resultaten op. Deze agressie is vervelend voor de verpleging en andere behandelaren, maar bedenk dat het ervaren van agressie ook door veel patiënten als erg vervelend wordt ervaren. Agressie bij patiënten met een psychiatrische stoornis kan diverse oorzaken hebben. Een voorbeeld is agressie bij een psychotische stoornis, door angst en achterdocht. Denk aan de ‘fight/flight/fright’ reacties bij mens en dier die mogelijk zijn bij angst: een agressieve reactie bij psychotische angst kan een ‘fight’ reactie zijn. Goede diagnostiek en een goede benadering van de patiënt is dan ook essentieel. Agressie kan zich ook op de patiënt zelf richten; zo is zelfbeschadiging ook een vorm van agressie. Agressief gedrag kan een van de redenen zijn waarom patiënten langdurig opgenomen blijven.

Voeding en Agressie studie

Vanuit eerder onderzoek zijn er aanwijzingen dat bepaalde voedingssupplementen kunnen helpen bij het verminderen van agressief gedrag. Vanuit de afdeling psychiatrie van het LUMC is een aantal jaar geleden de ‘Voeding en Agressie’ studie opgestart. Deze studie kijkt of agressie-incidenten afnemen onder langdurig opgenomen psychiatrische patiënten door middel van voedingssupplementen. De werking van voedingssupplementen wordt vergeleken met placebo. Deze studie loopt op vele afdelingen van zes verschillende GGZ instellingen, en inmiddels zijn 130 van de beoogde 200 patiënten geïncludeerd.

NedKad

De Voeding en Agressiestudie werd aan de hand van een posterpresentatie gepresenteerd op vrijdag 12 oktober in Amersfoort op de jaarlijkse NedKAD Conferentie “Goede zorg bij Angst en Depressie”. NedKad is het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie. Tijdens de conferentie werd toegelicht wat nieuw is in de zorgstandaarden en kwamen verschillende aspecten van behandeling aan bod. Enkele onderzoekers, waaronder Wessel van Eeden en Nienke de Bles vanuit  het LUMC, presenteerden kort hun (lopende) onderzoeken. Naast de mondelinge presentaties werden er ook posterpresentaties gehouden gedurende de pauzes. Dat ‘Voeding en Agressie’ een studie is die door behandelaren en verpleging als zeer relevant wordt beschouwd, bleek uit het feit dat de poster van Nienke de Bles over haar onderzoek getiteld: “Voeding en Agressie: Vermindering van agressie onder langdurig opgenomen psychiatrisch patiënten door toediening van voedingssupplementen” door de aanwezigen als beste werd beoordeeld.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.