Verslag Masterclass (kinder- en jeugd) psychiatrie

Door Milou Buijk en Jesse Weeda, geneeskundestudenten Universiteit Leiden

 Moet een psychiater altijd bereikbaar zijn voor zijn of haar patiënten?

Wat is een holistische benadering en wat is het belang van een holistische benadering bij de behandeling van psychiatrische problematiek?

Hoe kampt iemand in het dagelijks leven met een psychiatrische stoornis?

Masterclass Curium

Deze vragen werden bediscussieerd en beantwoord tijdens de masterclass (kinder- en jeugd) psychiatrie op 31 oktober 2018 bij Curium-LUMC. Een leerzame, interessante en waardevolle ervaring die goed aansloot op de blokken psychiatrie in de bachelor geneeskunde. Deze masterclass was georganiseerd door de afdeling psychiatrie van het LUMC en Curium-LUMC, in samenwerking met de Nationale Jongerenraad (NJR*).

Persoonlijke verhalen

Tijdens de masterclass waren drie ervaringsdeskundigen van de NJR, project Hoofdzaken, aanwezig die al langdurig ervaring hadden met psychiatrische problemen en de bijkomstige psychiatrische zorg. Het was bijzonder dat zij hun toch heftige verhalen met ons wilden delen. Het schetste een goed beeld van hoe het daadwerkelijk is om een psychiatrische stoornis te hebben en wat een psychiater tijdens de behandeling nou juist wel of niet moet doen. Maar wat maakt nou eigenlijk een goede psychiater? Dit antwoord is voor elk individu verschillend en daarom een interessant discussieonderwerp. Na deze bijeenkomst met psychiaters en (ex-) patiënten hebben wij geleerd dat het belangrijk is te kijken naar de persoon die er voor je staat, ‘out of the box’ te denken en niet altijd de ‘regeltjes en protocollen’ te volgen, maar vooral om menselijk te blijven. Iedereen is mens, dus behandel elkaar ook zo!

Masterclass-serie

Deze masterclass was onderdeel van een serie masterclasses die wij aanbieden voor verdieping naast het reguliere onderwijs. Ben je geneeskundestudent (Bachelor in Master) Leiden en geïnteresseerd in de psychiatrie? Houd dan deze website en onze Facebook in de gaten voor nieuwe masterclasses.

__

*De Nationale Jongerenraad is een vereniging die zich richt op het stimuleren en ondersteunen van deelname van jongeren op alle niveaus van de samenleving. Eén van de projecten van de NJR is het project Hoofdzaken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.