BINCO studie: onderzoek naar het beloop van de bipolaire stoornis

Onderzoek 0 comments

-Door dr. Max de Leeuw, psychiater en onderzoeker bij Rivierduinen en LUMC-

De bipolaire stoornis heeft ingrijpende consequenties voor het leven van patiënten en hun omgeving. Medicatie, begeleiding, psychotherapie en zelf-management leiden vaak tot vermindering van de symptomen, echter een aanzienlijk deel van de patiënten blijft terugkerende stemmingsklachten houden. Ook het beloop van de ziekte verschilt individueel sterk. Mogelijk spelen de hersenen, het stress-systeem en het immuunsysteem een belangrijke rol bij het ontstaan en het beloop van de bipolaire stoornis.

BINCO studie

De Bipolair Nederlands Cohort (BINCO) studie is een wetenschappelijke studie die onderzoek doet naar voorspellers van het beloop van de bipolaire stoornis. De BINCO studie wordt uitgevoerd door verschillende academische en niet academische centra: Leids Universitair Medisch Centrum, PsyQ, Rivierduinen, Universiteit Leiden, Erasmus Universiteit en Universiteit Wageningen.

In de BINCO studie worden immuno-endocrience parameters, psychologische factoren waaronder trauma en stressvolle gebeurtenissen, als ook hersenstructuur- en functie onderzocht bij bipolaire patiënten. Data worden verkregen door middel van gestandaardiseerde vragenlijsten, bloed- en ontlasting afnames, haar- en speekselsamples en MRI hersenscans. Naast de vergelijkingen met een controle-populatie wordt tevens onderzocht of er in deze systemen veranderingen ontstaan wanneer er sprake is van een stemmingsepisode of bijvoorbeeld als er wordt gestart met medicatie.

Doel BINCO studie

De BINCO studie heeft als doel om bij bipolaire patiënten in de toekomst stemmingsepisodes beter te kunnen voorspellen en daarmee ook de behandeling beter te kunnen afstemmen.

Deelname

Patiënten met een bipolaire stoornis bij wie de diagnose niet langer dan 4 maanden geleden is gesteld kunnen meedoen aan het onderzoek. De metingen vinden in het LUMC of thuis bij de patiënt plaats. Informatie over deelname aan het onderzoek kan via het contactformulier. Of kijk op www.bincostudie.nl voor meer informatie.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.