Afscheid nemen van een Baas

Blog 1 comment

-Door Renee Boesten, aios Psychiatrie in het LUMC-

Vrijdag 16 november 2018 was het dan zo ver, het afscheid van prof. dr. Roos van der Mast, psychiater, wetenschapper, opleider en docent. Onder begeleiding van dagvoorzitter Esther van Fenema en in goede banen geleid door de ‘Roos-squad’ ging de middag van start met een symposium.

Afscheidssymposium

De opening werd verzorgd door prof. dr. Bert van Hemert, afdelingshoofd Psychiatrie in het LUMC. Hij constateerde dat het hem opviel in de programmering dat alle vier de sprekers, mannelijke ‘bazen’ waren. De factor man was maar toeval, dat de sprekers allen dierbare vrienden waren niet. De hoogleraren Rudi Westendorp, Bernard Sabbe, Max Stek en Dick Engberts voerden vervolgens het woord.
Er werd teruggeblikt op prestaties van Roos van der Mast: o.a. 193 peer-reviewed publicaties, meerdere prijzen waaronder de Pieter Baan-oeuvreprijs, en talloze bestuursfuncties. Van een glazen plafond lijkt geen sprake te zijn geweest. Of maakte ze het plafond niet schoon en zag ze deze daarom niet?

Wetenschappelijke cijfers werden doorgenomen, psychologische processen over transities besproken en filosofen geraadpleegd. Allen met dezelfde geruststellende conclusie, ‘het komt wel goed na je pensioen’.
Ook Roos’ voorliefde voor muziek, proza, zang en humor kwamen aan bod. We hebben genoten van prachtige optredens van o.a. Erik Giltay (psychiater LUMC), Sebastiaan van Denderen (psychiater Rivierduinen) en Esther van Fenema (psychiater LUMC).
Een sketch van de (oud-)arts-assistenten gaf een kijkje in een werkdag van Roos. Roos werd gepersifleerd door de arts-assistenten en zo kon iedereen kennis maken met ook de andere persoonlijke trekjes van Roos. Bijvoorbeeld haar kordaatheid, structuur, psychodynamische talenten en kleine gestalte. Of is dit een te ‘Rooskleurig beeld’ en zagen we ongeduld, gevaarlijke rijkunsten en een voorliefde voor kaas tijdens supervisie momenten? Psychiater Mark Louter, oud LUMC-aios gaf een mooie voordracht over de ‘taligheid’ van ons vak. Daarbij passeerden ook nog enkele memorabele gebeurtenissen zoals de legendarische flamingodans, alleen bij insiders bekend.

Afscheidsrede

Om stipt 16.15, een Leidse academische traditie, sprak Roos haar afscheidsrede uit, getiteld ‘Oud en wijs’. In deze prachtige rede blikte zij terug op de ontwikkeling van de ouderenpsychiatrie en haar uitgebreide onderzoeksveld, van neurodegeneratie bij de Ziekte van Huntington tot depressie en apathie bij ouderen in de NESDO studie.

Hoogste Koninklijke onderscheiding

Verrast waren zowel Roos als de gasten toen aan het einde van het symposium de locoburgemeester de zaal betrad, die namens de Koning haar ridderde als Officier in de orde van Oranje Nassau.

Na een pakkend optreden van zangeres Hanneke Drenth, begeleid door gitaar, was het tijd voor de afscheidsreceptie. Wij hebben afscheid genomen van een zeer bijzondere ‘baas’, en wensen haar alle goeds tijdens haar emeritaat.

‘De Roos-squad’

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.