Ketamine-poster tweede bij posterprijzen VJC

Onderzoek 0 comments

-Door Martijn van Noorden-

Een LUMC poster over off-label behandeling van patiënten met ultra-therapieresistente depressie heeft gisteren op het 47e Voorjaarscongres van de NVvP in Maastricht de tweede prijs gewonnen.

De poster, gemaakt door semi-arts psychiatrie Koshar Safai Pour, beschrijft de eerste ervaringen van deze off-label behandeling in het LUMC. Sinds enkele jaren biedt de afdeling psychiatrie intraveneuze behandeling met ketamine aan bij patiënten met een ernstige depressie die alle reguliere behandelstappen (medicatie, psychotherapie en ECT) hebben doorlopen met onvoldoende resultaat.

Eerste auteur Koshar Safai Pour

Deze ketaminebehandeling vindt plaats tijdens een opname van ongeveer twee weken, na zorgvuldige screening op de polikliniek, en bestaat uit een kuur van zes infusies in twee weken tijd. De poster laat zien dat ketamine bij ongeveer een kwart van deze zeer therapieresistente patiëntengroep leidde tot een sterke verbetering van de klachten. Deze resultaten zijn minder goed dan gerapporteerd in de vele studies en meta-analyses over dit onderwerp. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat in de meeste studies de patiënten minder therapieresistent waren. Meer onderzoek naar de plaatsbepaling van ketamine en de onderhoudsbehandeling is nodig. Het LUMC zal de komende tijd doorgaan met onderzoek naar ketamine bij depressie.

Team @deleidsepsych op het VJC

De poster is hieronder afgebeeld in lage resolutie. Neem voor meer informatie of een exemplaar met hogere resolutie contact op met de redactie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.