15 jaar NESDA: Tijd voor een jubileum!

-Door Juliette van der Does, onderzoeker LUMC-

Het is alweer geruime tijd geleden dat universitaire ziekenhuizen, universiteiten en GGZ-instellingen rondom Groningen, Amsterdam en Leiden de handen ineen sloegen om de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) op te zetten. Jaarlijks komen alle psychiaters, psychologen, onderzoekers, veldwerkers en onderzoeksassistenten die bijdragen aan NESDA samen om te praten over de stand van zaken. Dit jaar was een bijzonder jaar, want de eerste metingen begonnen vijftien jaar geleden. Tijd voor een jubileum dus!

NESDA

NESDA is in 2004 gestart om mensen met depressieve en/of angststoornissen over een lange tijd te kunnen volgen. Wie gaat het beter af? Waar zou dat door kunnen komen? Heeft voeding er iets mee te maken, of moeten we het bij de genen zoeken? Wat is de rol van stress of middelenmisbruik? Door inzichten te krijgen in het verloop van de ziekten, kunnen we ze in de toekomst beter aanpakken. Dit is belangrijk, want het zijn ziekten die veelvuldig voorkomen: ongeveer een op de drie volwassenen krijgt te maken met een depressieve of angststoornis.

15 jaar en 650 publicaties

In de afgelopen vijftien jaar zijn we al veel te weten gekomen; genoeg om met behulp van deze data ruim 650 wetenschappelijke artikelen en 76 proefschriften te vullen. Tijdens de NESDA-dag brengt men elkaar op de hoogte over de ontwikkelingen van de mogelijk komende artikelen en proefschriften, want er is altijd meer kennis mogelijk.

Wetenschappelijk speeddaten

Het programma van deze NESDA-dag werd wegens het vijftienjarig bestaan wat opgeschud. Na iedere sprekersronde vond een kleine quiz plaats, na de lunch was het tijd voor een battle, en we begonnen de dag met een “secret sunrise experience” die verdacht veel weg had van een workout. Het zonnetje scheen die dag goed, dus het speeddaten kon buiten plaatsvinden. Zo konden we ook nog wat vitamine D binnen krijgen. De vertrouwde wetenschappelijke presentaties bleven echter de kern van de dag. Vanuit de verschillende steden en uit verschillende lagen van de organisatie stonden er praatjes op het programma. Brenda Penninx, de hoofdonderzoeker (principal investigator), startte de dag over de ontwikkelingen en de toekomst van NESDA. Ook veel onderzoekers in opleiding (OIO’s) kwamen aan het woord. Ook OIO’s waren aan het werk gezet om hun werk iets anders neer te zetten: Hun verhaal werd verteld aan de hand van een infographic. Onderzoekers Marie-Louise Kullberg en Eleonore van Sprang hadden zelfs de moeite genomen een filmpje te maken over hun onderzoek. Vanuit alle drie de steden was er ook een OIO uitgekozen om een uitgebreider verhaal te houden. Voor Leiden was dit Nienke de Bles, die vertelde over boosheid bij depressie en angst. Thema’s die hot-topic zijn en waar meermaals over gesproken werd, waren suïcidaliteit, en het gebruik van computermodellen om voorspellingen te kunnen doen. Tot de laatste categorie behoorde ook het praatje van de winnaar van ‘Best OIO Award’ Wicher Bokma, met als titel van zijn presentatie ‘Man versus Computer’.

De dag werd afgesloten met een borrel waarbij ook werd gevraagd om de evaluatie in te vullen. Maar hoe verzeker je je nu van een hoge response rate als iedereen aan het borrelen in geslagen? Door ingevulde evaluatieformulieren in te laten ruilen voor een goodiebag met onder andere een NESDA-mok..

Wil je meer informatie over NESDA of ben je geïnteresseerd in het doen van onderzoek of een stage, neem dan contact op met de redactie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.