Paddo’s als behandeling voor depressie?

Onderzoek 0 comments

Nieuw onderzoek met psilocybine (paddo’s) in het LUMC

-Door Floor van der Does, onderzoeker LUMC-

Psilocybine, het actieve bestanddeel in paddo’s, wordt al duizenden jaren gebruikt in spirituele en geneeskrachtige rituelen in onder andere Guatemala en Mexico. Het middel heeft een sterke werking op het bewustzijn en de waarneming, en roept een intense ervaring (trip) op. Zo kan psilocybine visioenen opwekken en nieuwe inzichten opleveren. Na een hiaat van tientallen jaren is het therapeutisch onderzoek naar dit middel nu weer op gang gekomen. Zo ook in het LUMC, dat deelneemt aan een grote internationale studie naar psilocybine als behandeling voor therapieresistente depressie.

War on Drugs

Psilocybine kreeg een bedenkelijke reputatie toen psychedelische stoffen als paddo’s en LSD in de jaren ’60 werden geadopteerd door de hippie-cultuur, als een manier om de geest te verruimen. Ook werd het onderzoek met deze stoffen niet altijd zorgvuldig uitgevoerd. De stoffen waren destijds legaal maar het onderzoek verliep niet altijd ethisch, zeker naar huidige maatstaven. Zelfs op Harvard ging het mis, met het Harvard Psilocybin Project van Timothy Leary. Hij zou destijds zijn studenten onder druk hebben gezet om deel te nemen aan de psychedelica-experimenten. Toen in 1971 de War on Drugs werd uitgeroepen werd psilocybine geclassificeerd als Schedule I Drug, de meest schadelijke en verslavende klasse stoffen. Het onderzoek naar psilocybine ging op slot en eerdere resultaten verdwenen in een la.

Inmiddels weten we dat deze classificatie onterecht was. Het risico op persoonlijke schade bij het gebruik van psilocybine is zeer gering. De meeste gerapporteerde voorvallen van fysieke schade zijn veroorzaakt bij recreatief gebruik, door het per ongeluk innemen van giftige paddenstoelen. In een onderzoeksomgeving, waarbij de deelnemer psychologisch ondersteund wordt door een speciaal getrainde therapeut, is de kans op “bad trips” minimaal. De stof is bovendien niet verslavend.

Huidig onderzoek

Interesse in het therapeutische gebruik van psilocybine en andere psychedelica is sinds ongeveer twintig jaar weer opgebloeid. De resultaten van de nieuwe onderzoeken zijn tot nu toe bemoedigend. De Food en Drug-Administration in de VS heeft psilocybine in combinatie met psychologische ondersteuning zelfs als “breakthrough therapy” gelabeld, wat aangeeft dat er hoge verwachtingen zijn van de werking.

Het LUMC doet mee aan een groot internationaal onderzoek naar de werking van psilocybine als behandeling van therapieresistente depressie. Uiteindelijk moeten er 216 deelnemers getest worden, verspreid over 17 verschillende centra in Europa en Noord-Amerika. De deelnemers zijn allen patiënten met therapieresistente depressie, die eenmalig 1 mg, 10 mg of 25 mg psilocybine krijgen toegediend in combinatie met psychologische ondersteuning. Patiënten worden uitvoerig voorbereid op de sessie, en achteraf begeleid. Hierbij wordt vergeleken welke dosis de beste invloed heeft op het verloop van de depressie. De verwachtingen van dit onderzoek zijn hooggespannen! Hopelijk kunnen de resultaten hieraan voldoen.

Voor meer informatie over dit onderzoek kun je kijken op www.lumc.nl/PTRD-studie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.