Bijna zomervakantie…

Blog, Onderwijs 0 comments

Lustra, lijntentamens en…. psychiatrie!

-Door Diederik de Rooy, psychiater en blokcoördinator LUMC-

Het is voor ons best een uitdaging. Hoe motiveer je meer dan 300 tweedejaars Leidse bachelorstudenten, die een heel jaar hard hebben gewerkt en die bijna zomervakantie hebben? Die bovendien ook nog eens uitgebreide verplichtingen voor het lijnonderwijs hebben. O ja, dit jaar vieren ook eens nog zowel Minerva, Njord als Quintus deze zomer hun lustrum, ongetwijfeld met feesten die voor studenten toch wel heel aantrekkelijk zijn.

Als blokcommissie willen we jullie juist in die periode alles wat je als dokter moet weten over de psychiatrie leren, tijdens het blok Vraagstukken Psychisch Functioneren. En bovenal, jullie laten zien wat een fantastisch vak het is.

Hoe willen we dat doen? Natuurlijk gaan we ons uiterste best doen om jullie te boeien met colleges, patiëntendemonstraties, werkgroepen en zelfs een filmvoorstelling. Verder zal ik jullie met korte blogs tips geven, en proberen ingewikkelde dingen of zaken die veel discussie oproepen, nader uit te leggen. Nieuw zijn dit jaar ook een aantal ‘vragenuurtjes’, waar ik in zal gaan op zowel praktische als inhoudelijke vragen. We hebben er ook voor gekozen om de werkgroepen niet vrijblijvend te laten zijn. Concreet: aanwezigheid bij de werkgroepen is verplicht. Bovendien geef je tijdens één van de werkgroepen een presentatie samen met een medestudent, en bespreek je tijdens een andere werkgroep een artikel uit de literatuur, waar je een verslag over schrijft. Hiermee kan je in totaal 30% van je tentamencijfer halen (en de ervaring van de afgelopen jaren leert dat de meeste studenten hiermee op een hoger gemiddelde komen!). Mijn tip zou dus zijn om hier, ondanks alle andere drukke activiteiten die je in deze periode ongetwijfeld hebt, wél voldoende tijd voor te nemen. Het klinkt allemaal misschien een beetje kinderachtig, maar op deze manier willen we -ook vlak voor de zomervakantie- een stuk diepgang bieden dat passend is aan het einde van het tweede jaar. Wij hebben er vertrouwen in dat het een leuk blok gaat worden en dat we samen met jullie het collegejaar mooi kunnen afronden.

Voor nu heel veel succes, en bovenal ook plezier, met het komende blok!

Mede namens Martijn van Noorden en Onno Meijer,

Diederik de Rooy, blokcoördinator G2VPF

PS kijk op deze site voor handige studietips/studiehulp, bijvoorbeeld het Leidse Kaartje Psychiatrie en het Schema Klinisch Redeneren. En vergeet je niet aan te melden voor de Masterclass op 17 juni.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.