Het nieuwe opleidingsplan ‘De Psychiater’ in het LUMC -Deel 2-

-Door Martijn van Noorden, psychiater en opleider in het LUMC-

Per 1 juli 2020 treedt het nieuwe landelijke opleidingsplan ‘De Psychiater’ in werking voor de aios psychiatrie. Dit plan verschilt op een flink aantal punten van het huidige opleidingsplan HOOP2.0.  Ondanks de Corona-perikelen zijn we in het LUMC druk bezig met de voorbereidingen van de implementatie. In een nieuwe serie blogs schetsen we kort de belangrijkste veranderingen en hoe we deze gaan implementeren in ons opleidingsconsortium. In dit tweede deel beschrijven wij de belangrijkste veranderingen tussen HOOP 2.0 en ‘De Psychiater’, en welke EPA’s te behalen zijn binnen het LUMC.

‘De Psychiater’ versus HOOP 2.0

De belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen HOOP 2.0 (2016) en ‘De Psychiater’ (2020) zijn samengevat in onderstaande tabel. Vervolgens staan we stil bij een aantal van deze aspecten.

De belangrijkste verschillen tussen het huidige opleidingsplan HOOP 2.0 en het nieuwe opleidingsplan ‘De Psychiater’. EPA: Entrustable Professional Activity.

EPA’s in het LUMC

Met de introductie van het nieuwe opleidingsplan doen ook de EPA’s hun intrede in de psychiatrie. In het begin zou dat nog wel voor verwarring kunnen zorgen, omdat EPA een gangbare afkorting is voor Ernstige Psychiatrische Aandoeningen. De EPA’s zoals bedoeld in het onderwijsplan zijn Entrustable Professional Activities, door de beroepsgroep zelf gedefinieerde kernactiviteiten van het vak. Veel andere specialistische vervolgopleidingen werken inmiddels met EPA’s. Voor de psychiatrie is gekozen voor een tiental EPA’s, waarbij het voor twee EPA’s, te weten ‘Psychiatrisch onderzoek uitvoeren en een behandelplan opstellen’ en ‘Suïcidaliteitsbeoordeling’, nodig is om de EPA te behalen in alle drie de leeftijdscontexten.

In de tabel hieronder zijn de tien EPA’s opgesomd met daarbij aangegeven op welke stageplek binnen het LUMC welke EPA’s behaald kunnen worden.  

Te behalen EPA’s op de verschillende stageplaatsen binnen het LUMC. EPA: Entrustable Professional Activity. CM: Crisismaatregel. ZM: Zorgmachtiging.PCD: Psychiatrische Consultatieve Dienst. CHDR: Centre for Human Drug Research. X: EPA is te behalen op de betreffende stageplaats. V: Op deze stageplaats kun je bij uitstek de betreffende EPA behalen.

Leerlijnen en maatschappelijke stages

Bij de ontwikkeling van de psychiater als medisch specialist wordt in ‘De Psychiater’. Uitgegaan van drie dimensies in het handelen van de psychiater: Medisch expert, Sociaal maatschappelijk betrokken, en Professionaliteit. Deze drie dimensies zijn uitgewerkt in leerlijnen, waarbij bijvoorbeeld diagnostiek en indicatiestelling, maar ook behandeling en wetenschappelijke vorming horen bij de leerlijn ‘Medisch expert’. Het geven van voorlichting en geven en ontvangen van onderwijs, netwerkgeneeskunde en medisch leiderschap horen bij ‘Sociaal maatschappelijk betrokken’, en het ontwikkelen van zelfkennis en zelfreflectie, reflectie in relatie tot anderen en professionele deugden horen bij ‘Professionaliteit’. In ‘De Psychiater’ is uitgewerkt welke activiteiten tijdens de opleiding verplicht zijn binnen elke leerlijn.

De vier verplichte maatschappelijke stages vallen onder leerlijn ‘Sociaal maatschappelijk betrokken’ en kunnen worden gevolgd tijdens reguliere stages. Samen met de opleider bepaalt de aios de inhoud en omvang van de stage. Een voorbeeld van een maatschappelijke stage in het LUMC is het geven van onderwijs aan co-assistenten of studenten geneeskunde aan de Universiteit Leiden.

In het volgende blog gaan we wat dieper in op de verplichte onderdelen van het nieuwe opleidingsplan.

Heb je naar aanleiding van dit blog nog vragen of suggesties, of ben je geïnteresseerd in een keuzestage in het LUMC (binnen oude of nieuwe opleidingsplan), neem dan contact op met de redactie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.