De opleiding tot psychiater in het LUMC

-Door Martijn van Noorden, psychiater en opleider in het LUMC-

Ben je een net afgestudeerde arts, bijna klaar met je studie geneeskunde, of heb je al wat meer ervaring als arts en heb je interesse in de psychiatrie en psychopathologie, ben je niet bang voor afwijkend gedrag, en ben je nieuwsgiering naar wat mensen drijft? Dan is een specialisatie in de psychiatrie misschien wel wat voor jou.

In een eerdere blog schreven we al eens over de opleiding tot psychiater in het algemeen. In deze blog leggen we uit wat je kunt verwachten van de opleiding tot psychiater in het LUMC.

Waarom in opleiding in het LUMC?

De opleiding tot psychiater in het LUMC is een kleinschalige en persoonlijke opleiding met een breed profiel: de opleiding is academisch en gericht op ziekenhuispsychiatrie, maar heeft ook een sterke psychotherapeutische kant en een focus op gesprekstechnieken en maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast heb je als aios de mogelijkheid om ervaring op te doen in acute psychiatrie en op gesloten opnameafdelingen in de GGZ door samenwerkingsverbanden met GGZ Rivierduinen en Parnassia.

De aios-groep (ongeveer 10-12 aios die tegelijkertijd in het LUMC werken) is hecht en actief betrokken bij het vormgeven van de opleiding. De opleidingsgroep bestaat uit ongeveer 8 psychiaters met allen een eigen profiel en expertise. Wij zijn goed ingebed in het ziekenhuis op het gebied van patiëntenzorg en onderzoek. Therapieresistente stemmings- en angststoornissen in combinatie met ziekenhuispsychiatrie  behoren tot het expertisegebied van de afdeling. De begeleiding van aios is intensief in het begin van de opleiding, en verder in de opleiding is er ruimte voor meer zelfstandig functioneren en actief participeren in meer overstijgende (beleids)vraagstukken.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding tot psychiater bestond tot voor kort uit uit een basisdeel van 2,5 jaar en een aandachtsgebied van 2 jaar. Op 1 juli van dit jaar is het nieuwe opleidingsplan ‘De Psychiater’ ingegaan. In deze blogs (1, 2, 3, 4) kun je hier meer over lezen. De opleiding bestaat nu uit een basisdeel van 3 jaar en een profileringsdeel van 1,5 jaar. De eerste twee jaar volg je in ieder geval in het LUMC: kliniekstage, consultenstage en polikliniekstage. Je kunt je tijdens de opleiding volop ontwikkelen in verschillende richtingen, zoals onderwijsonderzoekpsychotherapie, geneesmiddelenonderzoek, ECT en beleidspsychiatrie in de profileringsgebieden volwassenenpsychiatrie en ouderenpsychiatrie. Voor het basisdeel en profileringsgebied Kinder- en Jeugdpsychiatrie werken wij samen met Curium-LUMC.

Wie zoeken wij?

Elk jaar hebben we vier instroomplaatsen voor aios psychiatrie. De opleiding begint met een introductieperiode in de tweede helft van maart, zodat op 1 april de opleiding echt kan beginnen. Wij zijn op zoek naar aios die een goede en gedegen opleiding willen volgen en daarbij bereid zijn om deze zelf mede vorm te geven. Enthousiasme en ambitie om je te ontwikkelen  vinden wij belangrijk. Je bent bereid om te leren en niet bang voor feedback. We verwachten een actieve rol in de aios-groep, en een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen stekken tot aanbeveling.

In opleiding in Leiden?!

Door de centrale ligging van Leiden in de Randstad (20 minuten met de trein vanuit Amsterdam Zuid, 10 vanuit Den Haag) is de opleiding in Leiden misschien bereikbaarder dan je denkt. Het LUMC ligt ook nog eens pal naast Leiden CS.

Meer informatie nodig?

Wil je meer informatie, neem dan contact op met één van de aios of met de opleider of plaatsvervangend opleider via het contactformulier. Het is ook mogelijk om een oriënterend gesprek te plannen met de opleider of plaatsvervangend opleider. De sollicitaties voor de opleiding vinden in het najaar plaats. Op deze website worden de precieze data gepubliceerd.

Ben je nog iets minder ver in je studie, maar wel geïnteresseerd in de psychiatrie? Wij hebben ook volop mogelijkheden voor het volgen van een keuze-coschap, semi-artsstage, onderzoeksstage. Daarnaast bieden wij ook een dedicated schakeljaar.

Ben je al verder in je opleiding tot psychiater? Wij hebben ook volop mogelijkheden voor stages in het aandachtsgebied,  waaronder een onderwijsstage, onderzoeksstage, en polikliniekstage inclusief EMDR. Zie ook de opleidingsetalage voor informatie over keuzestages in het aandachtsgebied.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.