Stage geneesmiddelenonderzoek bij het CHDR

Blog, Opleiding 0 comments

-Door Tobias Wieles, aios psychiatrie-

Als psychiater in opleiding in het aandachts- of profileringsdeel van de opleiding is het mogelijk om een wetenschappelijke stage bij het Centre for Human Drug Research (CHDR) in Leiden te volgen. Deze stage valt onder de opleiding van het LUMC. Het CHDR is een onafhankelijke stichting waar geneesmiddelenonderzoek wordt uitgevoerd bij mensen, in nauwe samenwerking met het LUMC en de Universiteit Leiden. Het streven van het CHDR is het vooruithelpen van de medische wetenschap op allerlei manieren, en een van de belangrijkste speerpunten is educatie (bijvoorbeeld aan geneeskundestudenten). De stichting doet onderzoek naar nieuwe en bestaande geneesmiddelen, vaak in opdracht van of in nauwe samenwerking met de farmaceutische industrie, zowel bij gezonde vrijwilligers als bij patiënten. De onderzoeksgroep Psychiatrie richt zich op onderzoek bij psychiatrische patiënten of onderzoek naar psychiatrische geneesmiddelen. Er is veel ervaring op het gebied van de depressieve stoornis (bijvoorbeeld met ketamine), maar er worden ook onderzoeken gedaan gericht op angststoornissen en autisme.

Wat kun je doen als aios bij het CHDR?

Als psychiater in opleiding bij het CHDR krijg je de kans om in een professionele omgeving een belangrijke bijdrage te leveren aan het opzetten van geneesmiddelenonderzoek (bijvoorbeeld het uitwerken van een onderzoeksvoorstel, het schrijven van een onderzoeksprotocol, het overleg met experts in het veld, het verdedigen van het voorstel tegenover een medisch-ethische commissie) en deze ook daadwerkelijk uit te voeren (denk aan het geven van een nieuw onderzoeksmiddel aan een proefpersoon, het keuren van psychiatrische patiënten voor deelname aan een onderzoek, het interpreteren van onderzoeksuitslagen over de farmacokinetiek en farmacodynamiek van een middel). Ook het schrijven van een wetenschappelijk artikel hoort tot de mogelijkheden. Het onderzoek dat je tijdens de stage doet, kan je als je wilt gebruiken voor het eindreferaat van de opleiding tot psychiater. Verder is er tijdens de stage veel ruimte voor verdieping, bijvoorbeeld door literatuuronderzoek of het opstellen van een advies voor een collega uit de praktijk.

Verdieping en verbreding kennis

Het CHDR is een modern bedrijf. Het onderzoeksteam psychiatrie is jong en divers, de collega’s zijn deskundig en gezellig. Opvallend is hoe laagdrempelig iedereen te bereiken is (van kantinemedewerker of studieverpleegkundige tot CEO), wat zorgt voor een prettige werksfeer. En omdat je ondergedompeld wordt in een specialistisch instituut, doe je gemakkelijk veel farmacologische kennis en vaardigheden op, die later in de spreekkamer goed van pas komen. Voor mij persoonlijk heeft het veel bijgedragen aan mijn basale begrip over de werking van psychofarmaca, en daarnaast om een onderzoekende instelling aan te nemen en mezelf altijd vragen te stellen als: hoe zit dit? is dit een logische conclusie op basis van de data? dit klinkt aannemelijk in de praktijk, maar is dit ook farmacologisch te verklaren? Je leert een manier van denken aan die echt van pas komt in de rest van je carrière.

Als je meer wil weten over deze stage of andere keuzestages van de opleiding psychiatrie van het LUMC, zoals een polikliniekstage of onderwijsstage, neem dan contact op via het contactformulier, of kijk op de LUMC website. Ook is het altijd mogelijk om een oriënterend gesprek in te plannen met een opleider en/of aios.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.