DLP interviewt: dr. Nathaly Rius, plaatsvervangend opleider psychiatrie LUMC

Sinds 1 januari 2021 is dr. Nathaly Rius Ottenheim de nieuwe plaatsvervangend opleider Psychiatrie in het LUMC. Deleidsepsychiater sprak haar over haar nieuwe functie en haar ideeën over de opleiding.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik ben psychiater in het LUMC, waar ik vroeger ook mijn opleiding en promotieonderzoek heb gedaan. Na mijn opleiding, heb ik in andere ziekenhuizen met veel plezier gewerkt en nu ben ik weer terug. Wat ik leuk vind aan het academisch werken is de veelzijdigheid in taken en het contact met studenten en AIOS, zij houden we scherp en prikkelen ze me met hun vragen om verder te leren. Ik kom zelf uit Spanje, waar ik ook mijn studie heb gevolgd en waar de verhoudingen tussen studenten/AIOS en supervisoren veel hiërarchischer zijn. Tijdens mijn opleiding in Nederland waardeerde ik juist de laagdrempeligere interactie en de dialoog tussen opleider en AIOS enorm.

Plaatsvervangend opleider, hoe komt dat zo?

Het is erg inspirerend om te kunnen bijdragen aan het leerproces van anderen, ze zien groeien in het vak en zelfstandiger worden. Het begon met de coördinatie van het onderwijs voor de coassistenten en de opleiding was een logisch vervolg. Het grootste compliment is wanneer een coassistent kiest voor de opleiding Psychiatrie omdat hij/zij de veelzijdigheid van het vak heeft ontdekt. Ik hoop mijn liefde voor het vak zo te kunnen overbrengen en ze kunnen prikkelen om juist nieuwe dingen te proberen. Dit doen we bijvoorbeeld bij gesprekstechnieken of in de supervisie van de psychotherapie, ik nodig ze juist uit om dingen buiten hun comfort zone te oefenen.  

Wat is jouw visie op opleiden?

Naar mijn idee is een veilig en betrokken opleidingsklimaat essentieel. Het is vergelijkbaar met een veilige hechting. Een AIOS moet zich eerst veilig voelen, gehecht aan een opleiding om vervolgens op ontdekkingstocht te gaan. Iemand moet durven om iets nieuws te leren, dat bereik je alleen bij veiligheid. Daarnaast vind ik dat we als opleider de nieuwsgierigheid van de AIOS moeten prikkelen en talenten herkennen en laten bloeien. En natuurlijk moeten de basisprincipes worden uitgedragen van verdieping in kennis en professionaliteit.

Wat zou je willen bijdragen aan de opleiding in het LUMC?

Een frisse blik, enthousiasme, en meer aandacht voor psychotherapie als pilaar van ons werk.

Heb je nog tips voor studenten of artsen met interesse in de psychiatrie?

Neem contact met ons op, loop een dagje mee of mail ons om je vragen te stellen. Wij zijn juist op zoek naar enthousiaste mensen die hun grenzen kennen en durven te verleggen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.