DLP interviewt: Alice Meijer, opleidingsondersteuner

Alice Meijer is management assistent van het afdelingshoofd psychiatrie, Bert van Hemert, en ondersteunt de opleider, Martijn van Noorden, in de organisatie van de opleiding psychiatrie in het LUMC. Daarnaast is zij de beheerder van het landelijk onderwijs (www.psychiatrieonderwijs.nl) voor het hele Consortium Psychiatrie Zuid Holland Noord (CPZHN).

Vertel eens, hoe ben je in de psychiatrie gerold?

Ik werkte als management assistent bij Hoogovens Aluminium in IJmuiden. Heel interessant, maar toen ik voor de liefde naar Leiden verhuisde ging de reistijd mij tegenstaan. Via een uitzendbureau kwam ik 20 jaar geleden als stafsecretaresse op de afdeling psychiatrie in terecht. Ik heb verschillende takenpakketten gehad, waaronder het coördineren van het studentenonderwijs en het onderzoek binnen de afdeling.

En nu dus opleidingsondersteuner en management assistent, is dat te combineren?

Dat was nog spannend, de rol van management assistent heb ik sinds mei 2020. Nu, bijna 2 jaar later, is gebleken dat het kan. Covid is daar debet aan. Op mijn thuiswerkdagen kan ik goed de administratieve kant van beide functies bijhouden.

Wat is er zo leuk aan het ondersteunen van de opleider?

Oké, heb je even? Heb je de opleider wel eens ontmoet? Oh, wacht jij bent de opleider! Serieus, het is een dynamisch gebeuren, zo’n opleidingstraject. En dat begint al bij de sollicitaties voor een opleidingsplek. De potentiële artsen in opleiding komen als jonge, soms wat onzekere, personen binnen en verlaten de opleiding als zelfverzekerde jonge psychiater. En dat gaat niet altijd zonder slag of stoot, dat maakt het bij iedere aios weer anders.

Wat doe jij dan allemaal voor die opleiding/opleider?

Ik ondersteun administratief (zoals agendabeheer, notuleren vergaderingen, voortgangsgesprekken inplannen), maar ik ben ook een luisterend oor. Soms heeft een aios het nodig om even iets te delen en komt dan bij mij. En ik signaleer soms dingen die de aandacht van de opleider(s) nodig hebben. Uiteraard komt iets dat mij in vertrouwen verteld wordt niet buiten mijn kamer.

Verder ben ik beheerder van het landelijk onderwijs voor ons consortium Zuid Holland Noord (Parnassia, Rivierduinen en het LUMC). Dit onderwijs wordt gemaakt door de NVvP (Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie). Ik maak hiervoor de roosters, zoek tutoren en experts, boek ruimtes of plan online bijeenkomsten voor ons consortium. Met alle landelijke beheerders komen we 2x per jaar bijeen, voorheen in Utrecht (Domus Medica), tegenwoordig online.

Ik heb ook een aantal jaren de visitatiecommissie ondersteund bij de visitaties. Dat was heel interessant toen we nog fysiek bij andere instellingen op bezoek mochten, maar de laatste paar keren waren online en dat vond ik toch minder leuk.

Sinds kort heb ik ook zitting in een landelijke werkgroep van de NVvP die bekijkt hoe het nieuwe onderwijs (er is een nieuw opleidingsplan en daar hoort nieuw onderwijs bij) het beste op lokaal en landelijk niveau geïmplementeerd kan worden.

Het klinkt alsof je echt de spin in het web van de opleiding bent!

Haha, nou dat is aardig. Ik hoop dit werk nog heel lang te kunnen doen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.