OZC Psychiatrie LUMC…

Blog 0 comments

…voor als je door de bomen het bos niet meer ziet.

-Door Petra Herbschleb, verpleegkundig onderzoeksmedewerker-

Toen iemand me laatst vroeg wat ik doe als verpleegkundig onderzoeksmedewerker, kwam de volgende beschrijving in me op: “ik ben de schouder voor promovendi om op uit te huilen”. Echte tranen heb ik nog niet gezien, maar de frustratie is soms voelbaar. Al die regels, al die wetten… het is een woud met een dicht begroeide ondergrond. Zeker een beginnend onderzoeker kan hier soms verdwalen, of erachter komen dat niet het juiste gereedschap is meegenomen om een pad door dit bos heen te maken.

NESDA-team

De onderzoeksondersteuning bij de Psychiatrie in het LUMC kreeg rond 2005 voor het eerst vorm met NESDA. Voor deze langlopende studie naar angst en depressie werd een organisatie opgezet, met ook student-assistenten, om alle arbeidsintensieve metingen te kunnen uitvoeren. Ook moest de studie natuurlijk ingeregeld worden. Het team dat hieruit ontstond werd in de wandelgangen dan ook het  ‘NESDA-team’ genoemd.

Regeltjeswoud

Het ‘regeltjeswoud’ bestond toentertijd nog uit jonge boompjes. In de afgelopen jaren is niet alleen de wet- en regelgeving toegenomen, ook de hoeveelheid studies die uitgevoerd wordt, groeit. Naast observationele studies zoals MARIO en BINCO, respectievelijk naar veerkracht bij KOPP* en naar de bipolaire stoornis, sluiten we ook vaker aan bij studies naar nieuwe geneesmiddelen. Zo zullen we binnenkort starten met de RESET-TRD studie die orale ketamine vergelijkt met ECT. Ook doen we mee met studies naar een nieuw medicijn tegen OCD (obsessief compulsieve stoornis), Troriluzole.

OZC Psychiatrie

Al die studies moeten ingediend, opgestart en uitgevoerd worden. Daarbij helpt het ‘NESDA’-team met alle ervaring de vaak minder ervaren (beginnend) onderzoeker. Ons 5-koppige team van onderzoeksmedewerkers vond het begin 2022 dan ook tijd voor een naam die de lading van ons werk beter dekt. Sindsdien gaan we door het leven als het Onderzoekscentrum Psychiatrie LUMC.

We merken dat de promovendi en andere onderzoekers binnen de afdeling Psychiatrie van het LUMC ons steeds beter weten te vinden. Ook weten wij zelf steeds beter onze weg in het ‘LUMC-woud’. Voor de ons bekende paden kunnen we dan routebeschrijvingen geven aan onderzoekers. Om te voorkomen dat ze verdwalen, of om ze te helpen weer de weg te vinden.

Wil je contact met ons opnemen? Stuur dan een mail naar ozc-psychiatrie@lumc.nl

*KOPP=kinderen van ouders met psychische problemen

Foto van PRISM2 EEG sessie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.