-Door Auke Krispijn en Marieke de Wit, verpleegkundig specialist en consultatief verpleegkundige PCD LUMC-
De psychiatrische consultatieve dienst (PCD) van de afdeling psychiatrie van het LUMC werkt op consultbasis op alle verpleegafdelingen en de SEH. De PCD bestaat uit een verpleegkundig specialist, consultatief verpleegkundige, aios en psychiaters. De PCD kan telefonisch advies geven aan de consultvrager, meestal een arts van een afdeling of de SEH, of de patiënt zelf beoordelen en daarna advies geven. De PCD is 24/7 beschikbaar, maar buiten kantoortijden is er alleen een dienstdoende arts. Om de service naar de verpleegafdelingen en de SEH uit te breiden, en te voldoen aan de groeiende behoefte voor ondersteuning van de verpleegafdelingen buiten kantoortijden, zal de PCD vanaf 1 december worden uitgebreid met het PIT-team: Psychiatrie Interventie Team.
Wat is het PIT-team?
PIT staat voor: Psychiatrie interventieteam. Het PIT-team bestaat uit een aantal enthousiaste psychiatrisch verpleegkundigen. De dienstdoende psychiatrisch verpleegkundige is gestationeerd op de afdeling psychiatrie en heeft een PIT dienst. Het werkterrein van het PIT is gericht op de
somatische afdelingen en de SEH. Daar wordt ondersteuning, advies en begeleiding geboden aan het behandelteam van patiënten met zogenaamde gecombineerde, complexe problematiek. Dat kunnen psychiatrische en/of somatische en/of gedragsproblemen zijn. Ook wordt ondersteuning, advies en begeleiding geboden aan deze patiënten zelf. Het doel van het PIT is om hulpverleners zelf handvatten te geven in het omgaan met complex gedrag.
Het PIT is onderdeel van de PCD. Op werkdagen is er dagelijks overleg over lopende zaken met betrekking tot de zorg voor de patiënten.
Wat doet de PIT-verpleegkundige?
-De PIT-verpleegkundige begint met een gesprek met de verpleegkundige van de vragende afdeling. Hierin wordt gekeken waar de behoefte aan ondersteuning ligt. Als er sprake is van probleemgedrag, dan wordt er gekeken naar de omstandigheden, de gevolgen van het gedrag en een mogelijke verklaring.
-De PIT-verpleegkundige geeft vervolgens advies aan de verpleegkundigen van de vragende afdeling en past dit eventueel ook samen met de verpleegkundigen toe bij de patiënt aan het bed.
-De PIT-verpleegkundige ondersteunt in de praktische zorg, bijvoorbeeld: helpen bij ADL-zorg of toedienen van medicatie.
-De PIT-vepleegkundige geeft uitleg aan het team over bepaalde gedragingen van de patiënt die al dan niet voortkomen uit een (psychiatrische) ziekte en geeft instructies over hoe hiermee om te gaan.
-De adviezen en aanbevelingen worden altijd in het elektronisch patiëntendossier geschreven, zodat het team deze terug kan lezen.
-Het kan zijn dat de PIT-verpleegkundige vaker langskomt om de patiënt te spreken. Hierbij is het zeer wenselijk dat de verpleegkundige van de vragende afdeling er ook bij aanwezig is.
-In sommige situaties begeleidt de PIT-verpleegkundige zelf de patiënt. De reden hiervoor kan heel verschillend zijn bijvoorbeeld omdat dit geïndiceerd wordt geacht vanuit het toestandsbeeld of als de PCD dit verzoekt. In die gevallen waar persoonlijke begeleiding wordt geboden wordt ook hier in het dossier genoteerd wat de bevindingen zijn, welke adviezen er voor de teams zijn en wanneer (of hoe laat) een volgend contact zal plaatsvinden.
-De PIT-verpleegkundige kan de veiligheid voor patiënt en hulpverleners op de afdeling mede organiseren.
-De PIT-verpleegkundige kan ondersteuning bieden bij de opvang van patiënten op SEH bij wie sprake is van psychiatrische en somatische comorbiditeit.
-De PIT-verpleegkundige opereert in nauwe samenwerking en overleg met de dienstdoende aios psychiatrie.
Wat doet de PIT-verpleegkundige niet?
-Alle zorg overnemen voor de patiënt.
-Continue naast een patiënt gaan zitten ter bewaking.
-Behandelverantwoordelijkheid voor de patiënt overnemen.
-Bezettingsproblemen van de afdeling opvullen.
-Suïcidaliteitsbeoordelingen en het diagnosticeren van een psychiatrische ziekte: Op werkdagen kan de arts dit aanvragen bij de PCD, buiten kantoortijden en in het weekend kan dit via de dienstdoende arts psychiatrie via de telefooncentrale van het LUMC.
-Acuut optreden bij agressie. In dat geval bel je de beveiliging.
Bereikbaarheid
Het PIT-team is binnen en buiten kantoortijden telefonisch bereikbaar, en beschikt ook over een mailadres. Wil je meer weten over het PIT-team? Neem dan contact op met de redactie.