-Door Eline Roelofs, aios psychiatrie LUMC Curium-
Het bekende ‘Leids kaartje psychiatrie’ en de zakkaartjes ‘Kinder-psychiatrisch onderzoek voor 0 – 12 jaar’ en ‘Kinder-psychiatrisch onderzoek – adolescenten (12- 18 jaar)’ zijn al jaren gratis te downloaden via De Leidse Psychiater, en bieden coassistenten en a(n)ios handvatten voor het voeren van een anamnese en het uitvoeren van het psychiatrisch onderzoek. Nu introduceren we met trots: het ‘Leids kaartje Psychiatrisch Onderzoek bij zwakbegaafdheid of een lichte verstandelijke beperking’.
Leids Kaartje laag IQ
Binnen de psychiatrie zien we veel patiënten met zwakbegaafdheid (IQ 70-85) of een lichte verstandelijke beperking (IQ 50-70). Voor deze patiënten kan je deels het ‘gewone’ zakkaartje voor volwassenen gebruiken, maar praktische tips toegespitst op patiënten met een laag IQ ontbraken nog. Wat is nou eigenlijk zwakbegaafdheid of een lichte verstandelijke beperking, wat zijn opvallende dingen waardoor je hieraan moet denken, en hoe doe je een goede anamnese en psychiatrisch onderzoek bij iemand met een laag IQ? Zijn behandelingen anders, of kan je eigenlijk veel hetzelfde doen? Om coassistenten en a(n)ios te ondersteunen ontwikkelden wij daarom het eerste ‘Leidse kaartje psychiatrisch onderzoek bij zwakbegaafdheid of een lichte verstandelijke beperking’. Bij de ontwikkeling van dit kaartje hebben we informatie verzameld uit de huidige literatuur, de nieuwe zorgstandaard Laag IQ en de expertise gebruikt van dr. Jannelien Wieland, kinder- en jeugdpsychiater en psychiater voor patiënten met zwakbegaafdheid en een lichte verstandelijke beperking.
Dit kaartje is vooral bedoeld als aanvulling op het zakkaartje voor volwassenen om context te schetsen voor deze grote, maar onderbelichte doelgroep. We geven tips over hoe je goed contact kan maken met patiënten met een laag IQ, waar je op kan letten in je anamnese, maar ook wat specifieke aandachtspunten zijn in het psychiatrisch onderzoek en behandelmogelijkheden.
We hopen dat het met dit kaartje het gemakkelijker wordt voor a(n)ios en coassistenten om een anamnese en psychiatrisch onderzoek bij patiënten met zwakbegaafdheid of een lichte verstandelijke beperking te verrichten. Je zult hopelijk merken dat het een brede, leuke doelgroep is waarbij je, met soms maar kleine aanpassingen, hen goed in kaart kan brengen en ondersteunen en behandelen. Net zoals bij de andere zakkaartjes is eventuele feedback van harte welkom om ook dit zakkaartje te blijven door ontwikkelen.
Het Leids Kaartje laag IQ is hieronder gratis te downloaden
Heb je vragen over het kaartje of deze post, neem dan contact op met de redactie.