Psychiatrist under construction

Psychiatrist under construction. 

Als psychiater in opleiding krijgen wij als AIOS-groep onderwijs in diverse elementen om ons te vormen tot “the best psychiatrist you can become”. Tot een van deze onderdelen behoort de “capita selecta” onder leiding van psychiaters Esther van Fenema, Nathaly Rius Ottenheim, Martijn van Noorden (tevens opleider). 

De AIOS-groep kan zelf onderwerpen inbrengen die interessant zijn, waar ze verdieping in willen; eigenlijk alles waar men behoefte aan heeft om een betere psychiater van te worden.

Deze week werd ik aangewezen als “journalist van de dag”. Ik kreeg een artikel toegezonden, en had de opdracht om dit tijdens het onderwijs te bespreken.

Het betreft een artikel uit De Speld:

https://speld.nl/2018/04/06/haha-ik-ben-echt-een-autist-aldus-vrouw-die-het-gewoon-leuk-vindt-als-een-paar-kleurpotloden-op-een-rijtje-liggen/  

 

Ik denk dat het velen van ons bekend klinkt als de psychiatrische diagnosen je om de oren vliegen: “hij is echt schizo”, “ik ben echt depri”, “daar heb je weer zo een borderliner”. Maar ook in de media worden we ermee geconfronteerd: “Trump: een narcistische persoonlijkheid”.

De vraag om de discussie te starten was: Hoe ga je hiermee om als psychiater in opleiding? Moeten wij ons als beroepsgroep verantwoordelijk voelen om hierover in discussie te gaan? 

Leiden gaat het debat aan: de meningen in de  AIOS groep zijn verdeeld, maar uiteindelijk zijn we het over een overstijgend punt eens.  

Hieronder een korte impressie van onze discussie, kijk mee naar hoe een psychiater “gevormd” wordt. 

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.