Over trauma gedurende de levensloop – verslag van de SAP najaarsdag LUMC

-Door Martijn van Noorden, psychiater LUMC-

Wat doe je als je zo bang bent dat je je verhaal niet kunt vertellen? Wat als je therapeut aangeeft jouw verhaal niet aan te willen horen omdat het te heftig is? Wat doe je als er totaal geen klik is met je therapeut? Deze en andere vragen, vanuit het perspectief van jongeren met een doorgemaakt trauma, kwamen aan de orde tijdens de openingslezing van de SAP dag voor aios psychiatrie in het LUMC in Leiden. Prof. Robert Vermeiren, kinder- en jeugdpsychiater bij Curium-LUMC had drie jongeren van de NJR-afdeling hoofdzaken- uitgenodigd om samen een bijdrage te verzorgen. Het indrukwekkende perspectief van de jongeren dwong het publiek om zich in te leven in de jongeren. Het format was een krachtige manier om na te denken over het maken van echt contact met de patiënt en het durven toepassen van out-of-the box interventies.

De geheel uitverkochte SAP-dag ging verder met diverse workshops waaruit de deelnemers er twee konden kiezen. Met behulp van de Leidsepsychiater-Crew vonden de meer dan 200 deelnemers nagenoeg moeiteloos hun weg naar de uithoeken van de gebouwen van het LUMC.

Na de lunch en de tweede workshop leidde Prof. Onno Meijer in een bevlogen lezing het publiek moeiteloos door de basale neurobiologie van stress, de effecten van vroege traumatisering op het brein via programmering van de HPA-as. Prof Nic van der Wee nam het stokje over en hield een actueel verhaal over veerkracht en weerbaarheid. Wat maakt dat sommige mensen na het doormaken van trauma geen klachten ontwikkelen en anderen wel?

Aan het einde van de middag werden de bezoekers nog getrakteerd op de Jelgersma-lezing, geheel in het thema van het symposium. Prof Eric Vermetten gaf een overzicht over de laatste ontwikkelingen op het gebied van psychedelica in de psychiatrie, waaronder MDMA bij PTSS, psilocybine en ketamine bij depressie. De psychedelische renaissance lijkt een feit. Vermetten pleit voor zorgvuldig onderzoek, wellicht in het eerste APC (Academisch Psychedelisch Centrum)?

Deze laatste lezing ging naadloos over in de borrel met aansluitend diner, met genoeg stof tot napraten.. Al met al vonden wij het een enerverende en inspirerende dag, we zijn benieuwd naar de evaluaties!

Team @deleidsepsych!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.