Het effect van positieve psychologie bij chronische depressie

Onderzoek 1 comment

-Door Ericka Solis, promovenda in het LUMC-

ZonMw Doelmatigheidsonderzoek: Depressie en Zelfmanagement

Kun jij jezelf verplaatsen in iemand met langdurige depressieve klachten? Je kunt je misschien voorstellen dat het leven uitdagend wordt als je periodes ervaart waarin je moeite hebt uit bed te komen, weinig energie hebt om uit te gaan en moeite hebt om je te concentreren op bepaalde taken. Na meerdere van zulke periodes kan het leven uit elkaar vallen: je moet stoppen met je werk of studie, je verliest meerdere vrienden, of je krijgt schulden… Vervolgens verlies je het vertrouwen in jezelf en je begint steeds meer op anderen te leunen.

Mensen met bovenstaande klachten kunnen nu deelnemen aan een onderzoek. Er is een trainingsprogramma ontwikkeld, PPEP4ALL, waarvan we denken dat het mensen met chronische depressie  kan helpen om hun zelfregie en levenskwaliteit te verbeteren. Mensen die al de standaard depressiebehandelingen hebben gehad, zonder voldoende resultaat, komen in aanmerking voor dit onderzoek en kunnen deze rehabilitatie/zelfmanagement behandeling aangeboden krijgen, als de volgende stap van een behandeltraject binnen de Nederlandse ggz.

Positieve psychologie

De focus van de studie ligt op positieve psychologie, een stroming binnen de reguliere psychologie die de nadruk legt op mogelijkheden en geluk, in plaats van de problemen en afwijkingen. Onderzoekers beginnen meer aandacht te schenken aan de vraag hoe mensen een plezierig, zinvol, en betrokken leven kunnen leiden, of hoe we de levenskwaliteit kunnen verbeteren.  Hiernaast is zelfmanagement een belangrijk element. Met zelfmanagement geven we hoop en perspectief aan patiënten door gezond gedrag te stimuleren en participatie aan de samenleving te bevorderen. (Meer lezen)


Langdurige depressie en zelfmanagement

Volgens de Depressie Vereniging wordt bij 15 tot 20% van de mensen die aan een depressie lijden de depressie chronisch. Dit noemen we ook wel een langdurige depressie of persisterend depressieve stoornis (PDS). Er is sprake van een PDS als een persoon die ooit een depressie heeft gehad restverschijnselen overhoudt, zoals vermoeidheid, weinig energie, slecht slapen en lichte neerslachtige gevoelens. Deze klachten kunnen blijven hangen of regelmatig terugkomen gedurende een periode die langer duurt dan twee jaar. (Meer lezen)

Zelfmanagement betekent dat mensen met een langdurige psychische aandoening meer grip kunnen krijgen op hun aandoening en hun leven door zich te concentreren op hun persoonlijke doelen en krachten. Zelfmanagement is niet alleen het goed kunnen omgaan met de psychische aandoening en de gevolgen daarvan, maar vooral ook over een goed leven hebben mét de psychische aandoening: hoe kunnen de langdurig depressieve klachten ingepast worden in het dagelijkse leven? De patiënt speelt daarbij een actieve rol en de zorgverlener ondersteunt de patiënt in dit proces. (Meer lezen)


Het Zelfmanagement Trainingsprogramma: PPEP4ALL-GGZ

Het trainingsprogramma heet PPEP4ALL: Patiënt en Partner Zelfmanagement Educatie Programma. Het bestaat uit 9 wekelijkse bijeenkomsten in groepsverband. Elke bijeenkomst duurt 90 minuten. Het is gebleken dat het betrekken van partners van patiënten in de behandeling het behandelresultaat ten goede komt. Daarom kan een partner of naastbetrokkene deelnemen aan de training in een aparte groep, ter ondersteuning van zowel de patiënt als zichzelf. Het programma biedt zowel patiënt als partner handvatten om beter om te leren gaan met de gevolgen van langdurig depressie- en angstklachten, inclusief stressmanagement en sociale competentie. Met dit programma leren de deelnemers hoe ze de regie over het leven terug kunnen nemen. (Meer lezen)

Voortgang

Dit ZonMw Doelmatigheidsonderzoek kijkt naar de (kosten-)effectiviteit van een zelfmanagement trainingsprogramma bij patiënten met langdurige depressieve klachten. Deze studie wordt uitgevoerd door de afdeling psychiatrie van het LUMC, bij GGZ Rivierduinen en ParnassiaGroep/PsyQ. Het werven van deelnemers loopt tot oktober 2019. We zijn nog steeds op zoek naar mensen die mee willen doen met deze studie. Hiervoor moet iemand al in behandeling zijn voor depressieve klachten bij GGZ Rivierduinen of PsyQ (afdeling Depressie). De behandelaar meldt de patiënt aan voor het onderzoek. Vóór aanmelding wordt gekeken of de patiënten aan de voorwaarden van het onderzoek voldoen.

Meer informatie

Vragen of opmerkingen over deze studie? Stuur een bericht aan de redactie met het contactformulier.

De onderzoeker

Ericka Solis is de coördinator van deze studie. Ericka werkt als promovenda (onderzoeker) binnen de afdeling Psychiatrie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Contact

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.