-Door Marianne-
Vooropleiding
Psychiatrie is een medisch specialisme. Dit betekent dat je, na het behalen van een VWO diploma of een propedeuse HBO, eerst de studie geneeskunde met succes moet afronden. In Leiden kun je alleen via een speciale procedure worden toegelaten, een soort sollicitatieronde. Dit wordt decentrale selectie genoemd. In de laatste fase van de studie geneeskunde maak je in de co-schappen kennis met de verschillende medisch specialismen, waaronder psychiatrie.
Solliciteren voor een opleiding
Als je eenmaal basisarts bent, kun je solliciteren voor de opleiding tot psychiater. Deze opleiding wordt aangeboden in ziekenhuizen en bij GGZ-instellingen. De opleiding duurt 4,5 jaar: 2,5 jaar basisopleiding en 2 jaar specialisatie in kinder- en jeugdpsychiatrie, volwassenenpsychiatrie of ouderenpsychiatrie. Je kunt direct na het artsexamen solliciteren, maar over het algemeen wordt enige ervaring als arts-assistent en/of als arts-onderzoeker gevraagd.
Het kan voor jezelf ook prettig zijn om al enige werkervaring te hebben en het vakgebied alvast iets beter te leren kennen, voordat je aan de opleiding begint. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om juist ervaring op te doen bij een ander specialisme. Denk dan bijvoorbeeld aan spoedeisende hulp geneeskunde, neurologie of ouderengeneeskunde.
Schakeljaar
Een alternatieve route is het ‘dedicated schakeljaar‘: een manier om het laatste jaar van je co-schappen in te vullen. Eén van de mogelijkheden is om dan kliniek en wetenschap op het niveau van een beginnend arts-assistent te combineren, in het vakgebied van jouw keuze. Dit is een goede manier om de psychiatrie al beter te leren kennen én je kunt jezelf alvast in de kijker van je beoogd toekomstig opleider spelen! Een ander voordeel is dat je op deze manier al vroeg begint met het verwerven van opleidingscompetenties, wat je in de opleiding korting op bepaalde onderdelen op zou kunnen leveren. Een potentieel nadeel is dat je al vroeg kiest en dus wat minder breed ervaring opdoet dan sommige collega’s.
Psychiater worden?
Je kunt natuurlijk het beste uitzoeken of je misschien psychiater wilt worden, door ervaring binnen de psychiatrie op te doen. Dit kan werkervaring zijn, of tijdens de eerder genoemde co-schappen en/of het dedicated schakeljaar. Als je serieus interesse hebt, kun je ook altijd een psychiater (in opleiding) benaderen om eens te overleggen over wat het vak inhoudt. Als je arts of arts in opleiding bent, zijn er mogelijkheden om met één van de psychiaters of psychiaters in opleiding mee te kijken.
Wetenschap
Verschillende instellingen bieden de mogelijkheid om de opleiding tot psychiater te combineren met wetenschappelijk onderzoek. Je kunt bijvoorbeeld één van je stages voor wetenschappelijk onderzoek gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen om promotieonderzoek te doen met als doel een proefschrift te schrijven en doctor in de psychiatrie te worden. De totale duur van dit traject is een aantal jaar langer dan wanneer je alleen de opleiding tot psychiater volgt.
Psychiatrie in Leiden
Wij werken in Leiden, waar de basisopleiding psychiatrie in het Leids Univseritair Medisch Centrum start. Delen van de opleiding worden in een GGZ-instelling gevolgd, meestal bij GGZ Rivierduinen. Redenen om voor de opleiding in Leiden te kiezen, zijn de mogelijheid om elektroconvulsieve therapie te leren toedienen, de specialisatie psychotherapie, de aandacht voor wetenschappelijke vorming en de verschillende specialisaties van de polikliniek, zoals bijvoorbeeld somatisch onvoldoende verklaarde klachten en de muziekpoli.
Dit is een onafhankelijke website. Voor meer informatie over psychiatrie in het LUMC, kun je hier de website bekijken.
Interessant artikel! Je kunt alleen niet worden toegelaten tot de studie geneeskunde met alleen een HBO-propedeuse. Je moet dan als nog de VWO-vakken biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde (‘los’) erbij hebben. Daarna moet je inderdaad door de decentrale selectie heenkomen en deze selectie verschilt per universiteit. Bij sommige universiteiten kun je overigens een minor (soort keuzevak tijdens je 3e en tevens laatste jaar van de bachelor geneeskunde) volgen in de richting van de psychiatrie, ook erg interessant om te ‘proeven’ van dit werkveld!