‘Het zit toch niet tussen mijn oren?’

Gespreksvideo's 1 comment

Geschreven door Richard

Gesprekstechnieken bij somatisch onvoldoende verklaarde klachten

De somatisch-symptoomstoornis of SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten) is het onderwerp van onze nieuwste film gesprekstechnieken. Als arts zijn wij gewend om mensen te helpen bij de klachten die zij ervaren, het liefst door deze ook helemaal op te lossen. Bij een aanzienlijk deel van onze patiënten kan de klacht onvoldoende verklaard worden. Het is daarom niet gek dat de patiënt, maar ook de arts een gevoel van machteloosheid kunnen ervaren.

Het beperken van de klachten door verandering van het gedrag

We zien binnen de psychiatrie vaak een grote lijdensdruk bij deze patiëntenpopulatie, waarbij de kwaliteit van leven steeds verder dreigt terug te lopen. Het loont daarom om samen met de patiënt te kijken naar mogelijkheden om de gevolgen van de klachten op het dagelijks leven te beperken. Soms door gerelateerde psychiatrische problemen te behandelen en soms door het gedrag te veranderen die de klachten zouden kunnen doen toenemen of in stand houden. Denk hierbij aan het verslechteren van de conditie bij iemand die al vermoeidheidsklachten heeft. We hopen dat de film over de SOLK problematiek onze collega’s weer een stapje verder helpt!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.