Esketamine of ECT bij moeilijk behandelbare depressie?

Onderzoek 0 comments

Eerste patiënt in het LUMC doet mee aan de RESET-TRD studie

-Door Petra Herbschleb, researchverpleegkundige afdeling psychiatrie LUMC-

De RESET-TRD studie is een door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) opgezet en door het Zorginstituut Nederland gesubsidieerd onderzoek naar de werkzaamheid van orale esketamine versus elektroconvulsietherapie (ECT) bij therapieresistente depressie. In deze studie, die in meerdere centra in Nederland loopt, proberen we uit te zoeken of een esketaminedrank net zo goed werkt als ECT (of eigenlijk: niet slechter; de studie is een ‘non-inferiority trial’) bij patiënten met een moeilijk behandelbare depressie. Deze studie is belangrijk, omdat depressie veel voorkomt en een flink deel van de patiënten niet goed reageert op meerdere behandelingen. Van zowel ECT als (es)ketamine weten we dat het goed kan werken bij moeilijk behandelbare depressie. Met deze studie proberen we meer zicht te krijgen op de beste volgorde van de behandelingen, en ook op de werking van de ketaminedrank.

Voorbereiding

Na jaren van voorbereiding, met de gebruikelijke hobbels, was het begin 2024 eindelijk zo ver: onze eerste patiënt die meedoet aan de studie in het LUMC. De patiënt moest natuurlijk eerst toestemming geven, waarna een uitgebreide screening plaats vond. De eerste keer is altijd extra tijdrovend:

  • Hoe zat het ook alweer met de in- en exclusiecriteria?
  • Welke vragen stellen we wanneer?
  • En waar voeren we alles ook alweer in?
  • En WAT was ook alweer mijn wachtwoord van het elektronische studiedossier (eCRF)?

Het is dan heel fijn om in een consortium samen te werken. Contact met coördinatoren van andere centra, die al mensen hebben geïncludeerd, is zo gelegd! Na een lawine aan voornamelijk digitaal papierwerk konden we concluderen dat de patiënt mee mocht doen. We voerden de gegevens in op de randomisatie website, de website waarop de computer loot welke behandeling de patiënt gaat krijgen, en de eerste inclusie was een feit.

Deelnemers gezocht!

Nu we dit proces voor een eerste keer doorlopen hebben zijn we klaar om meer deelnemers te includeren. Mensen met een moeilijk behandelbare depressie die niet hebben gereageerd op  ten minste twee soorten antidepressiva en tenminste 1 additiestap heeft gehad (een toevoeging van bijvoorbeeld lithium, of een antipsychoticum zoals aripiprazol of quetiapine, eerder in het leven) komen mogelijk in aanmerking voor de studie. De patiënt moet verwezen worden door een psychiater of de huisarts, en er mag geen sprake zijn van psychotische kenmerken of een bipolaire stoornis.  Ben je psychiater of aios en ken je een patiënt die aan dit profiel voldoet, of denk je aan ECT bij je patiënt, schroom dan niet om met ons te overleggen.

Meer informatie staat op de LUMC-website.
Als een patiënt verwezen wordt voor ECT en mogelijk geschikt is voor deelname zullen we de RESET-TRD studie ook altijd bespreken.

Praktische vragen of verzoek om meer informatie kun je stellen via ozc-psychiatrie@lumc.nl of direct aan hoofdonderzoeker Martijn van Noorden. Onderzoekscoördinatoren zijn Petra Herbschleb en Krista Koekenbier

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.