Santoucha & Cato on the road deel 2

Gespreksvideo's 1 comment
Geschreven door Cato

Wat is schizofrenie?  En wat is een psychose? En wat is dan het verschil? Deze vragen leverden al veel verwarring op in Leiden.

Natuurlijk, een psychiater is iemand die 10,5 jaar aan opleiding (zie blog: hoe word je psychiater) achter de rug heeft. Dus dat de Leidenaar ons niet precies kan uitleggen hoe de vork in de steel zit, vinden wij niet vreemd. En stiekem verbaast het ons ook niet dat de meeste mensen dus nog denken dat schizofrenie een ziekte is waarbij je meerdere persoonlijkheden hebt. Maar laten we dat misverstand toch nu eens uit de wereld gaan helpen.
Stel dat Bas, een jongen van 17 jaar die in 5 Havo zit, tegen zijn ouders zegt: ”Pa, Ma, ze hebben de bomen gekleurd en daarom gaat het er nog steeds over en als jullie nu niet stoppen met slapen haal ik jullie nooit meer in”. Snap jij wat hij wil zeggen? Nee, het is eigenlijk niet goed te volgen wat Bas nou bedoelt en een psychiater zou dat incoherent denken noemen. Het zou wel eens kunnen dat Bas een psychose heeft. Stel dat hij vervolgens ook nog zegt: “Pa, Ma, ik weet zeker dat ze achter me aanzitten en mij komen halen en daarna jullie.” Het valt op dat Bas achterdochtige of paranoïde gedachten heeft die (waarschijnlijk) niet overeenkomen met de werkelijkheid (wanen).
Incoherentie en paranoïde wanen zijn voorbeelden van stoornissen in het denken. Dus gedachten zijn niet meer goed te volgen en gaan over zaken die niet overeenstemmen met de werkelijkheid. Verder hebben mensen met een psychose vaak ook hallucinaties. Dat ze dingen horen, voelen of zien die er in werkelijkheid niet zijn. Het zou ons niet verbazen als Bas vervolgens zegt: “ik hoor ze praten, ze hebben luidsprekers in de kast geplaatst”.
Bas zou dus een psychose kunnen hebben. Bij een psychose heeft iemand een aantal symptomen die vaker gelijktijdig voorkomen, zoals hallucinaties en wanen. Een psychose heb je in verschillende soorten en maten.
Iemand met schizofrenie heeft langere periodes in zijn leven psychotische perioden. De term schizofrenie komt wel van het hebben van een gespleten geest (Griekse woorden schizein = splijten en fren = geest). Maar dat heeft niets te maken met het hebben van meerdere persoonlijkheden.
Hopelijk is het allemaal weer ietsje duidelijker geworden. Zo niet, stuur een bericht dan helpen we je graag verder!

 

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.