Psychiatrie in vogelvlucht voor buitenlandse artsen

Blog, Opleiding 0 comments

-Door Sarah Mann, aios psychiatrie LUMC-

Sinds 2020 is het nieuwe opleidingsplan ‘De Psychiater’ van kracht. Naast verplichte levensloopstages en een ziekenhuisstage volgt de psychiater in opleiding tenminste vier maatschappelijke stages.

In januari 2023 gaf ik samen met een collega-AIOS twee keer een webinar Psychiatrie aan een groep buitenlandse artsen voor de organisatie Onderwijs voor Buitenlandse Artsen (OBUA). De deelnemers waren artsen en medisch specialisten van buiten de Europese Economische Ruimte waarvan een deel vluchteling is, die naar Nederland zijn gekomen om hun BIG-registratie hier te behalen. Het was een heterogene groep met artsen afkomstig uit de hele wereld, van Syrië tot Suriname. Het viel meteen op dat de groep erg leergierig en gemotiveerd was: nog voor de webinar van start ging hadden we al allerlei vragen over verschillende onderwerpen binnen de psychiatrie ontvangen om te behandelen tijdens het onderwijs. In vier uur tijd (waaraan we uiteraard niet genoeg hadden) hebben we aan de hand van filmfragmenten geoefend met het psychiatrisch onderzoek, hebben we veelvoorkomende psychiatrische stoornissen en behandelingen besproken en stilgestaan bij thema’s als suïcidaliteit en juridische kaders. Het was leuk om te zien hoe veel vragen er kwamen vanuit de groep en hoe we daar samen over konden discussiëren.

Stichting OBUA

OBUA is een vrijwilligersorganisatie die bestaat uit een samenwerkingsverband van buitenlandse- en Nederlandse artsen. OBUA heeft als doel om buitenlandse artsen/medisch specialisten die bezig zijn met het halen van hun BIG-registratie in Nederland te ondersteunen en begeleiden door het organiseren van onderwijs en het helpen bij het vinden van stages en betaald werk om ervaring op te doen binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Veel buitenlandse artsen zitten namelijk alleen thuis op de bank uit boeken te leren voor de examens voor de BIG-registratie, terwijl het lastig is om de cultuur in de Nederlandse gezondheidszorg aan te voelen en de organisatie ervan te begrijpen als je er niet zelf actief deel van uitmaakt.

Maatschappelijke stage

Dit onderwijs gaven wij in het kader van een maatschappelijke stage als onderdeel van de opleiding tot psychiater. In het nieuwe opleidingsplan ‘De Psychiater’ wordt namelijk van de AIOS psychiatrie sociaal-maatschappelijke betrokkenheid verwacht, waarbij de AIOS gedurende de opleiding vier zelf in te vullen maatschappelijke stages loopt. Door dit onderwijs te geven kregen we de kans om in contact te komen met collega’s vanuit heel de wereld, konden we een bijdrage leveren in hun traject richting de BIG-registratie, hebben we onze didactische vaardigheden verder kunnen ontwikkelen en hebben we een maatschappelijke stage kunnen doen. Een win-win situatie dus!

Wil je meedenken over het vormgeven van het onderwijs via Stichting OBUA, of lijkt het je leuk om zelf onderwijs te geven aan buitenlandse artsen? Kijk dan op www.obua.nl en neem contact op voor meer informatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.