Dedicated psychiaters! Over het dedicated schakeljaar psychiatrie

Santoucha en Laura hebben allebei een dedicated schakeljaar gevolgd bij de afdeling psychiatrie van het LUMC in Leiden. Inmiddels zijn zij aios psychiatrie in het LUMC. Wat is het dedicated schakeljaar en is het iets voor jou? Santoucha en Laura vertellen over hun ervaringen.

Waarom hebben jullie gesolliciteerd voor een dedicated schakeljaar plek?

Santoucha: “Omdat ik al snel na mijn coschap Psychiatrie wist dat dit het vak is waar ik in verder wilde. Ik was van plan om mijn vrije keuzeruimte geheel in te richten in het kader van de Psychiatrie, maar na het bijwonen van de informatieavond over het dedicated schakeljaar, vond ik dit traject goed bij mij passen.”

Laura: “Ik zie het echt als een hele mooie kans om in korte tijd heel veel te kunnen leren van een bepaald vak in zowel klinisch als wetenschappelijk opzicht en bovendien maakt het de kans op een opleidingsplek daarna groter.”

Waarom is psychiatrie het vak voor jou?

Santoucha: “Voordat ik begon aan de opleiding Geneeskunde, heb ik de opleiding Psychobiologie gedaan; omdat ik het brein fascinerend vind. Tijdens deze opleiding miste ik echter het patiëntencontact en daarom besloot ik Geneeskunde te gaan studeren. Tijdens mijn coschappen kwam ik er al gauw achter dat Neurologie niet voor mij weggelegd was, vooral vanwege korte patiëntencontacten. Mijn coschap Heelkunde heb ik als zeer leuk ervaren, dit met name vanwege het “doen”; maar hier miste ik toch wat diepgang. Na mijn coschap Psychiatrie wist ik zeker dat ik verder wilde gaan met dit intrigerende vak.“

Laura: “Voorafgaand aan mijn studie geneeskunde heb ik ook psychologie overwogen. Tijdens mijn studie vond ik de Psychiatrie vakken altijd erg interessant. Tijdens mijn coschappen ontdekte ik dat de werkzaamheden heel uiteenlopend kunnen zijn en de vrijheid hierin sprak me in de praktijk aan.”

Hoe kwamen jullie aan informatie over het schakeljaar?

Santoucha: “Ik heb de informatiebijeenkomst over het dedicated schakeljaar bijgewoond en bezocht  de website.”

Laura: “Tijdens die master info-avond heb ik kennis gemaakt met de opleider die mij informatie gaf en daarna heb ik mijn sollicitatiebrief verstuurd.”

Santoucha: “Als je die informatieavond heb gemist staat op de website de sollicitatieprocedure ook goed uitgelegd. Bij mij ging de sollicitatie heel snel. Na een gesprek met de opleiders kon ik snel instromen”.

Wat waren de taken tijdens het dedicated schakeljaar?

Laura: “Gedurende het jaar voer je op de afdeling Psychiatrie in het LUMC verschillende klinische taken uit en doe je ook wetenschappelijk onderzoek. Je werkt eerst op de opnameafdeling en daarna in de consultatieve dienst, direct onder supervisie van de psychiater, zoals ook arts-assistenten doen. Voor het onderzoek werkte ik mee aan een onderzoek naar agressie en voedingssupplementen bij psychiatrische patiënten. Ik kwam zo in aanraking met zowel de praktische aspecten als de theoretische aspecten van onderzoek doen, dat was heel leerzaam”.

Hoe is het schakeljaar bevallen?

Santoucha: “Goed! Vooral de begeleiding is zeer goed geregeld. Het dedicated schakeljaar is in mijn ogen heel anders dan een semi-artsstage of keuzecoschap, vooral omdat je veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid hebt. Dat maakt het ook alleen nog maar leuker. Daarnaast had ik een leuke en afwisselende indeling, waarbij ik 1,5 dag in de week onderzoek deed en 3,5 dag werkzaam was ik de kliniek.”

Laura: “Het dedicated schakeljaar is mij goed bevallen. Ik heb kennis gemaakt met de vele kanten van de ziekenhuispsychiatrie en daarnaast veel geleerd over je rol als arts en psychiatrische kennis en vaardigheden opgedaan. Verder heb ik me erg welkom gevoeld in het team en werd overal bij betrokken. De overgang van semi-arts naar arts-assistent is hierdoor denk ik soepeler.”

Kon je het goed inpassen in je master?

Santoucha: “Het schakeljaar is zeker goed in te passen in de master. Dit komt wel omdat ik nog niet begonnen was aan mijn semi-artsstage, keuzecoschappen en wetenschapsstage.“

Laura: ”Bij mij van de aansluiting vanuit mijn vakken nagenoeg naadloos. Ik kon vlot achter elkaar al mijn stages doorlopen waardoor ik me meer gesterkt voel in mijn afwegingen dit vak te kiezen.”

Wat vind je het beste aan het dedicated schakeljaar?

Santoucha: “Het beste aan het dedicated schakeljaar vind ik dat je gericht bezig bent met een specifiek specialisme, waarbij je in een korte tijd veel kennis vergaart en vaardigheden aanleert. Daarnaast is het competentiegericht, door middel van het bijhouden van een portfolio en voortgangsgesprekken met de opleider, zoals dat ook in de opleiding gebeurt. Ik woonde ook onderwijs voor arts-assistenten en verschillende vergaderingen bij die gerelateerd zijn aan de opleiding. Dit draagt eraan bij dat ik een goed beeld krijg hoe de opleiding er daadwerkelijk uit gaat zien.“

Laura: “Het beste aan het schakeljaar is je werkelijk voor langere tijd onderdompelen in een vak. En bij de psychiatrie heb je een hele mooi afwisseling tussen kliniek, consulten en wetenschap.”

Wat kan beter?

Santoucha: “Administratieve zaken zouden beter geregeld kunnen worden. Het is bijvoorbeeld wat onhandig wat betreft het aanvragen van een schakeljaar in Kl-app. Zo heb ik mijn semiarts stage, keuzecoschappen en wetenschapsstage apart moeten aanvragen. Omdat ik nu mijn wetenschapsstage verspreid heb over een langer traject en combineer met mijn semi-artsstage en keuzecoschap, lopen de begin en einddata door elkaar.”

Laura: “Omdat het schakeljaar wel nog een vrij nieuw concept is, is het soms een beetje zoeken naar je positie en verantwoordelijkheden binnen een team. Het verschil tussen co-assistent en arts-assistent wordt door eenieder anders geïnterpreteerd en zou meer helder gedefinieerd mogen.”

Heb je nog tips voor medestudenten?

Santoucha: “Ik denk dat het belangrijk is om je heel vroeg te oriënteren op een vak of interesse, al tijdens de bachelor. Zo heb je al vóór de start van de coschappen een idee welke richting je op zou willen. Daarnaast raad ik iedereen die zeker weet welke vervolgrichting hij/zij wil doen aan om mee te doen aan het schakeljaar.”

Laura: “Denk goed na over welk vak je interessant lijkt, weeg ook de plekken van de stages af en ga er dan gewoon voor. Een schakeljaar is de ultieme kans om weloverwogen een opleiding in te stappen.”

Wil je meer informatie over het dedicated schakeljaar psychiatrie in het LUMC, neem dan contact op met Martijn van Noorden, psychiater en plv. opleider in het LUMC . Instroom in het schakeljaar is elk voorjaar.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.