Hoeveel psychiatrie heb jij in je boekenkast?

Blog 0 comments

Fictie

Zomaar een greep uit mijn boekenkast. Romans door psychiaters. Romans over psychiaters en psychotherapeuten. Over (fictieve) patiënten en over psychiaters die zelf patiënt zijn. Het vak psychiatrie spreekt zo tot de verbeelding dat het romanschrijvers fascineert en inspireert. Hoe komt dat? Het psychisch functioneren en disfunctioneren in het geval van psychiatrische stoornissen is uniek voor ons mensen, en raakt de kern van wie wij zijn. Het heeft iets ongrijpbaars dat wij in staat zijn om emoties te ervaren, deze kunnen delen en daarover kunnen reflecteren. Tegelijkertijd is het beangstigend dat ontregelingen van onze hersenen kunnen leiden tot depressie, angststoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. Die angst en fascinatie is een belangrijke drijfveer voor schrijvers. Lezers kunnen die angst en fascinatie ook voelen, meer inzicht krijgen in hun eigen gevoelens en wellicht hun eigen situatie relativeren.

 

Non-fictie

Naast bovengenoemde romans verschenen er de laatste tijd opvallend veel non-fictie boeken waarin psychiatrie een hoofdrol speelt. Ook hier gaat het om boeken door psychiaters, psychotherapeuten en (andere) neurowetenschappers die een breed palet aan psychopathologie behandelen. Daarmee komt er langzaam maar zeker meer bekendheid over de psychiatrie bij het grote publiek. Dit is een goede zaak, want onbegrip en stigma is nog altijd een groot probleem voor veel psychiatrische patiënten.

En, hoeveel psychiatrie heb jij in je boekenkast?

 

Boekenplanken via www.shlfie.nl   

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.